lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Suomessa on kolme lummelajia

Repovedellä vaeltajat huomasivat, jotta Kuutinlahden lumpeet näyttivät erilaisilta kuin kotijärvien lumpeet. Lajin nimeäminen meni valitettavasti harhaan. Lajinmääritys onnistui kirjan avulla. Tuttu lumpeemme on pohjanlumme ja sen pienikukkaisempi muoto on nimeltään suomenlumme.

Pikkulummetta ei virallisesti ole olemassa. Se on vain saanut lempinimen isolumpeen vastakohdaksi. Näkemämme lumme on isolumme, joka on kahta muuta lajia harvinaisempi. Isolumpeen kukan suojuslehdet kelluvat veden pinnalla. Kukkaterät ovat pitkiä ja harittavia. Kukka näyttää maljamaiselta.

Lummekasveihin kuuluu myös keltakukkainen ulpukka. Ulpukalla on viisi suojuslehteä. Se ei sulje yöksi kukkateräänsä kuten lumpeet. Lehti on vihreä.

Isolumme on juhlallisen kaunis. Kauniita ovat muutenkin lumpeet. Vanhoissa valokuvissa kesämekkoihin pukeutuneet naiset ovat taitelleet lumpeen taipuisasta lehtiruodista kertakäyttöhelmet kaulaansa. Lumpeet ovat inspiroineet sekä siveltimen käyttäjiä että runoilijoita. Lapsia houkutellaan unten maille lorulla: Laita silmät umpeen niin kuin kukka lumpeen.

Kaija Niemi