lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Todelliseksi sankariksi voi tulla vain luopumalla omista eduista

Viime perjantaina suuri joukko omaisia, rajajoukkojen veteraaneja sekä kutsuvieraita osallistui Raja- ja merivartiokoulun kahdeksannen erikoisrajajääkärikurssin valatilaisuuteen.  Nykymuotoista erikoisrajajääkäreiden koulutusta on järjestetty Immolassa vuodesta 2007 lähtien. Tämän vuoden heinäkuussa alkaneeseen koulutukseen haki 283 henkilöä, joista valintakokeisiin tammikuussa kutsuttiin 250 miestä ja naista. Viime perjantaina sotilasvalan vannoi 61 alokasta.
Sotilasvalan otti vastaan raja- ja merivartiokoulun johtaja Pasi Tolvanen. Valakaavan esilukijana toimi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Valan vannomisen päätteeksi rajajääkärit lauloivat Kuullos pyhä vala -laulun. Nämäkin nuoret lupasivat myös laulun sanoin suojella ja varjella kallista Suomenmaatamme.

Sotilaspastori Tero Kalpio otti hartauspuheessaan teemaksi sankaruuden. Sankarit ovat tärkeitä esimerkkejä. Vertaamalla peilaamme itseämme sankareihin. Kristinuskon kannalta Jeesus oli sankari, vaikka elämän lähtökohta ei ollut ajan normien mukainen ja lähipiiri petti hänet ratkaisevalla hetkellä. Myös tässä juhlassa oli paikalla sankareita, veteraaneja, jotka antoivat paljon isänmaan ja toisten ihmisten hyväksi. Kalpio totesi, että sankaruuden saavuttamiseen päästään koettelemusten ja vaatimusten kautta.
 - Todelliseksi sankariksi voi tulla vain luopumalla omista eduista ja toimimalla toisten hyväksi, totesi Kalpio valanvannomiseen osallistuville alokkaille.

Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen onnitteli valan vannoneita rajajääkäreitä sotilasvalan johdosta. Vala velvoittaa läpi elämän, aikanaan sotiemme veteraanit lunastivat oman valansa ja pelastivat isänmaan. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta torjuntavoitosta, jolla puna-armeija pysäytettiin, isänmaan itsenäisyys pelastettiin ja turvattiin kansamme tulevaisuus.

Kaukanen totesi tuoreille rajajääkäreille, että heillä on edessään noin kymmenen kuukautta kovaa palvelusta, jossa omat voimat ovat usein äärirajoilla. Päällikkö uskoi näiden 61 nuoren olevan siihen valmiita. Hän kehotti vastanimitettyjä rajajääkäreitä luomaan keskuuteensa lujan ja peräänantamattoman kurin ja pitämään huolta palvelutovereista.
- Tervetuloa rajamiesten riviin, päätti rajavartiolaitoksen päällikkö puheensa.

Airi Ruokonen

Kuva: Sotilasvalan jälkeen tuoreet rajajääkärit siirtyivät ruokailuun.