tiistai 18. helmikuuta 2020

.

Kyykän harrastamisen voi aloittaa kohtuullisin kustannuksin

Ruokolahtelainen Jyrki Juvonen on harrastanut kyykän pelaamista koko ikänsä. Pikkupoikana Jyrki vietti aikaa kentällä Sulo-isän pelatessa kyykkää. Rautionkylässä olevalle kentälle hävisi pojan tutti aikanaan ja samalla kentällä touhuaa mies nykyisinkin.

Kyykkä on kotoisin Karjalasta, eniten sitä pelattiin Salmin ja Suojärven alueella. Kun siirtolaiset sodan jälkeen levittäytyivät eri puolille Suomea, veivät nämä pelitaidon mennessään. Kisaa käytiin yleensä sunnuntai-iltapäivisin miesten kesken. Kiinnostus levisi ja Karjalan Liiton sisältä eriytettiin Karjalainen Kyykkäliitto, josta myöhemmin tuli itsenäinen urheiluliitto nimeltään Suomen Kyykkäliitto. Liitto harjoittaa aktiivisesti kilpailutoimintaa. Jyrki Juvonen toimii liiton varapuheenjohtajana ja hänen vastuualueenaan ovat kilpailut, valmennus sekä kansainvälinen toiminta. Kyykkä-peli on levinnyt sekä itään että länteen. Venäjällä peliä pelataan nimellä gorodki. Elokuussa pidetyissä MM-kisoissa Moskovassa mukana oli kilpailijoita 13:sta eri maasta.
- Välineet ja alustat ovat kehittyneet eri suuntiin, kertoi Jyrki Juvonen. Sääntöjä on muokattu kilpailutoimintaan sopiviksi ja mukaan on tulleet joukkuekilpailut ja parikilpailut.

Yhteistyö Karjalan Liiton ja Suomen Kyykkäliiton kanssa jatkuu vuosittain pidettävissä kyykän joukkue SM-kisoissa, jotka käydään kesäkuussa Karjalan Liiton kesäjuhlien yhteydessä. Tänä vuonna kisat pidettiin Lappeenrannassa, Juvonen toimi kilpailujohtajana.

Jyrki Juvonen kuuluu Imatran Kyykkä -seuraan, joka on ainut koko maakunnassa toimiva kyykkäseura. Jäseniä siinä on eri puolilta Suomea. Kyykkää pelaavat muutkin kuin karjalaiset. Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijat ovat aktiivisia kyykän harrastajia. Akateemisilla harrastajilla on omat kisansa, joissa on mukana akateemisia eri yliopistoista.

Kesäpeli

Kyykkää kisataan kesäisin, joskin hallikisojakin pidetään. Kyykkä on ulkona pelattava peli, jossa kyykkämailaa heittämällä pyritään poistamaan kyykät pelineliöstä mahdollisimman vähin heitoin. Kisoissa kyykkää pelataan henkilökohtaisessa kisassa, pareittain pelattavassa tai nelihenkisessä joukkuepelissä.

Kyykän harrastuksen voi aloittaa lainavälineillä ja jo alle sadalla eurolla saa ostettua omatkin välineet. Ulkoiluvarusteet ovat tietenkin tarpeen pelatessa. Kyykkämailan maksimi pituus ja paksuus on määrätty. Maila saa olla enintään 85 senttimetriä pitkä ja kahdeksan paksu. Maila valmistetaan koivupuusta säänkestäväksi. Koivupuuta liimataan pari kerrosta yhteen ja sorvataan oikean malliseksi. Mailalla heitetään kyykkiä, jotka ovat 10 senttimetriä korkeita ja noin 75 millimetriä paksuja. Yhdessä pelissä käytetään 20 kyykkää alueella, joka on viisi kertaa viiden metrin kokoinen neliö.

Jyrki Juvonen kertoi, että kyykkää voi pelata golfin tapaan omalla tasolla. Miehille ja naisille sekä nuorille on kilpailussa omat sarjat eri taitotasojen mukaisesti. Peli vaatii harrastajaltaan voimaa, kestävyyttä sekä teknistä taitavuutta. Paineensietokyky joutuu koetukselle kisassa, jossa yksi peli kestää noin 20 minuuttia.

Jyrki Juvonen on MM-tason urheilija, joka pitää kuntoaan yllä pelaamalla lentopalloa, käymällä kuntosalilla ja talven aikaan hiihtämällä. Juvonen on antanut pikkusormensa kyykälle ja se on vienyt mennessään koko miehen. Juvonen on valmis jakamaan tietotaitoaan muillekin. Kyykkä sopii hyvin työpaikkojen tyky-päivän ohjelmaksi ja uusia harrastajiakin mahtuu mukaan. Juvosen tapaa Rautionkylän Suvikujalla olevalta kyykkäkentältä joko harjoittelemassa tai kunnostamassa kenttää muutamana päivänä viikossa.

Airi Ruokonen