tiistai 26. toukokuuta 2020

.

Ruokolahden kunta ostaa etsivän nuorisotyön palvelut Laptuote-säätiöltä

Etsivä nuorisotyö on erityisnuorisotyötä, jonka tavoitteen on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Ensisijaisena kohteena  ovat alle 29-vuotiaat nuoret, jotka ovat koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut. 

Lasten ja nuorten erityisohjaaja Olli Näreaho työskentelee etsivän nuorisotyön tekijänä Parikkalassa ja Ruokolahdella Laptuote-säätiön palkkaamana. Kunnat ostavat palvelun säätiöltä. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen hankkeen rahoitus tehdään vuodeksi kerrallaan.

Vuoden 2011 alusta voimaan tullut laki velvoittaa tekemään ilmoituksen ilman opiskelupaikkaa jäävistä peruskoulunsa päättäneistä oppilaista, toisen asteen keskeyttäneistä opiskelijoista sekä niistä, jotka keskeyttävät asevelvollisuuden tai siviilipalvelun. Ilmoitusvelvollisuutta ei viranomaisella ole, jos aihetta ilmoituksen tekemiseen ei ole. Tällainen tapaus voi olla esimerkiksi paikkakunnalta muutaminen.

- Etsivä nuorisotyö on nuorelle vapaaehtoista, tukea tarjotaan ja se on ilmaista, totesi Olli Näreaho, joka on tehnyt työtä vuoden 2010 lopulta lähtien. Näiden vuosien aikana Ollin kanssa on ollut tekemisissä sekä tyttöjä että poikia. Pääasiassa työ on palveluihin ohjaamista, vierellä kulkemista, tukemista ja kaverin roolissa olemista, kertoi Näreaho työstään. Hän korostaa, että kuka tahansa nuori voi olla häneen yhteydessä, yhteyttä voi ottaa myös toisen puolesta, jos on huolissaan nuoresta.

- Olen linkittäjä, joka ohjaa nuoria asiantuntijan luokse, kuvailee Olli työtään nuorten parissa. Etsivä nuorisotyöntekijä on yhteistyössä eri viranomaisten kanssa, mutta yhteydessä ollaan vain nuorten luvalla. Kunnan nuorisotyö on tärkeä yhteistyökumppani ja Olli Näreaho haluaa näyttäytyä Ruokolahdella nuorten illoissa ja Putkassa. Ennalta ehkäisevä toiminta on osa Ollin työtä.

Olli Näreaho kiittelee ruokolahtelaisia nuoria, jotka ovat aktiivisia, avoimia ja reippaita. Heidän kanssaan on mukava työskennellä. Nuorten tapaamiset ovat vapaamuotoisia, eikä Ollilla ole Ruokolahdella omaa toimipistettä. Tarpeen mukaan tila kunnasta kuitenkin löytyy. Parikkalassa Ollilla on toimipiste Kiipolan työhönvalmennuskeskuksessa.

- Niin pientä tai suurta murhetta ei ole, ettei voi ottaa yhteyttä, lupaa Olli Näreaho, The Etsivä. Olliin voivat olla yhteydessä myös vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja kaverit. Kuka vaan, kuka on huolissaan nuoresta. Maanantaisin Ollin tapaa Putkassa ja hän voi liikkua Ruokolahdella myös torstaisin.  Muuna aikana Olli on tavattavissa kaikilla nykyajan sähköisillä välineillä. Sähköpostia voi laittaa osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Puhelimella hänet tavoittaa numerosta 040 723 7228.
Airi Ruokonen