lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Ruokolahden VPK juhli 80-vuotista taivaltaan

Ruokolahden VPK juhli viime lauantaina 80-vuotista taivaltaan Kirkonkylän koulun ruokasalissa. Paloautot olivat parkissa pihalla, ulkoroihut paloivat ja komeat palomiehet ottivat vieraita vastaan.  Juhlan avasi Ruokolahden VPK:n puheenjohtaja Esko Toivonen. Hän totesi, että eilisestä palosta oli taas selvitty ja nyt oli aika unohtaa yhdeksi illaksi maailman murheet ja nauttia yhteisestä juhlasta.

Merkityksellistä nuorisotyötä

Kunnanjohtaja Antti Pätilä toi kunnan tervehdyksen. Hän muisteli, miten palosireenin soidessa isä hyppäsi polkupyörän selkään vauhdilla. Ensin palokunta toimi nykyisen Alppimajan alakerrassa. Myöhemmin ensimmäinen paloasema sijaitsi peltihallissa torin kulmalla. Ajan myötä saatiin uusi paloasema nykyiselle paikalle Myllyntaustan teollisuusalueelle.

Pätilän mukaan VPK:n kehitystä ovat aina siivittäneet aktiiviset palopäälliköt. Aiemmat kunnanjohtajat ovatkin naureskelleet, että palopäällikön ilmestyminen kunnantalolle tiesi aina rahanmenoa. Antti Pätilä totesi, että 80 vuodessa on pelastettu paljon ihmisiä ja omaisuutta. VPK on luonut turvaa myös harvaanasutuille seuduille. Lisäksi kunnanjohtaja kiitti VPK:n tekemää merkityksellistä nuorisotyötä.

Hälytys voi tulla koska tahansa

Pöydissä puhetta riitti haitarimusiikin soidessa taustalla. Monilla VPK on ollut elämässä mukana 10-vuotiaasta saakka. Palokuntalaisilla oli monia kokemuksia kerrottavana sammutetuista paloista.  Myös VPK:laisten kumppaneilla oli omat tarinansa kerrottavana. Kun hälytys voi tulla koska tahansa, saattaa ruoka jäädä uuniin tai vaimo ilman rahaa kaupan kassalle.

Sitoutumista ja sopeutumista tämä elämäntapa vaatii, sekä palomieheltä että puolisolta. Vapaapalokuntalaiset halusivatkin kiittää kumppaneitaan siitä, että he kestävät vaativaa harrastusta ja puolison häipymistä milloin mihinkin aikaan.

Edessä uljas tulevaisuus

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen kertoi juhlapuheessaan, että 96 prosenttia suomalaisista luottaa pelastustoimen työntekijöihin. Tärkeää pelastuslaitoksen työssä on vastata ajan haasteisiin sekä kehittää toimintatapoja yhä turvallisemmiksi ja tehokkaammaksi. Kun rahaa on vähemmän käytössä, vapaapalokunta mahdollistaa palvelutason ylläpitämisen.  Jokainen palokuntasukupolvi jatkaa tärkeää työtä vuorollaan.

Ruokolahdella on Hokkasen mukaan VPK, jossa ollaan ammattitaitoisia ja tunnetaan ylpeyttä omasta paikkakunnasta. Hän uskookin, että Ruokolahden VPK:lla on edessään uljas tulevaisuus ja vireä toiminta jatkuu.

Juhlassa palkittiin ansiomerkein pitkän päivätyön VPK:ssa tehneet Timo Mihl ja Arto Sikiö. Timo Mihlista tuli myös Ruokolahden VPK:n ensimmäinen kunniapuheenjohtaja.

Torkkolan Herkku kestitsi pitopalveluna juhlavieraita. Hälytysmuonitus maistui juhlaväelle ja lopuksi juotiin vielä kakkukahvit 80-vuotisen Ruokolahden VPK:n kunniaksi. Ilta jatkui Alppimajassa yksityistilaisuudessa ja Kake Randelinin keikalla.

Jaana Hellstén