lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Eukkokunnassa pysytään kunnossa kaiken ikää

Kunnossa Kaiken Ikää juhli Ruokolahdella Kirkonkylän koulun juhlasalissa 20-vuotista vaellustaan lähes kahdensadan hengen voimin.  Kakkukahvien jälkeen juhla alkoi Ruokolahden Pelimannien sävelin.  Harri Tonder toivotti juhlakansan tervetulleeksi ja totesi, että onnellinen on se, joka älyää lähteä lenkille. Huoli kansalaisten hyvinvoinnista sai aikaan sen, että Ruokolahti on ollut mukana liikkumattomuuden torjunnassa jo kaksikymmentä vuotta.

Tonderin mukaan ihmisten arki oli ennen täynnä luonnollista liikkumista. Koneet ovat kuitenkin korvanneet ihmisvoiman ja tietoyhteiskunnassa liikkuminen on hyvin vähäistä. Tarvitaan liikuttajia, kuten KKI. Lähtökohtana on ollut, että liikkuva ihminen on aina ilo itselleen ja voitto yhteiskunnalle.

Vastuu omasta hyvinvoinnista

Harri Tonder on laatinut historiikin kahdenkymmenen vuoden ajalta ja Hanna-Kaisa lähde oli tehnyt sen ja leikekirjan pohjalta juhlaan digitaalisen esityksen. KKI-työn aikana vastuu omasta hyvinvoinnista on noussut eri tavalla pinnalle.
Yllätysvieraaksi juhlaan oli saatu 104-vuotias kävelykisan kuningatar Fiinu Laamanen, joka esitti runon ja lauluja. Hän myös totesi Harrin nuortuneen ja Harri lupasi nuortua yhä edelleen. Tämäkin kenties KKI-liikunnan tulosta?

Juhlapuhe

Juhlapuheen piti KKI-ohjelmajohtaja Jyrki Komulainen. Komulainen totesi, että liikkumattomuudesta on tullut yhteiskunnallinen haaste ja kansanterveydellinen ongelma ylipainon ja tupakoinnin tavoin. Työmatkaliikunta on vähentynyt, istuminen lisääntynyt. Liikkumattomuus lyhentää työikää ja  lisää sairaspoissaoloja sekä mielenterveysongelmia.  Ja vaikka eläkkeellä olisi mahdollisuus lisätä liikkumista ja itsestä huolehtimista ajallisesti, vain harva eläkeikäinen liikkuu riittävästi.
Komulainen kiittää sitä, miten KKI-toiminnasta on tullut pysyvää Ruokolahdella. Historiikista käy ilmi tekemisen aito meininki. Liian vähän liikkuvat aikuiset ovat saaneet kohdennettua toimintaa ja oppineet, että liikunnallinen elämäntapa on itseisarvo. Lopuksi Komulainen kehotti ruokolahtelaisia hyödyntämään luonnon tuomat liikuntamahdollisuudet ja palkitsi Harri Tonderin KKI-ohjelman puolesta pitkäjänteisestä työstä.

Utula kaikkien aikojen kävelevin kylä

Juhlan loppupuolella oli palkitsemisten ja kiitosten aika. Utula voitti kävelykisan, toiseksi tuli Haloniemi, kolmanneksi Eräjärvi ja neljänneksi Äitsaari. Viiden kuukauden aikana 19 kylän alueella lähdettiin lenkille yli 30 000 kertaa. Vuoden kuntoliikkujana palkittiin elämäntapakävelijä ja oman kylänsä ansiokas lipunkantaja Eija Hämäläinen. Vuoden kuntoiluteosta palkittiin aloitteen lähiliikuntapaikasta tehnyt Ruokolahden vanhusneuvosto.

Juhlavuoden kunniaksi jaettiin myös ylimääräisiä palkintoja. Kuntoliikkujaksi kautta aikojen julistettiin 85-vuotias Joel Sikiö Lassilasta. Esimerkiksi vuonna 2013 hänellä oli vain kahdeksan lenkitöntä päivää.

Kävelevämpänä kylänä kautta aikojen palkittiin joka vuosi kävelykisassa mukana ollut Utula. Utula on voittanut kylien välisen kävelykisan viisi kertaa ja siellä on lähdetty lenkille yli 80 000 kertaa kisan aikana. Utulan kuntoilukonsultti Ritva Rautio haki kunniakirjan vietäväksi kylätalon seinälle.

Kiitoksia saivat myös ansiokkaasti kuntoilukonsultteina toimineet Edith Teräväinen, Pirjo Savolainen ja Markku Heinänen. Maija Nevalainen sai kiitoskukkaset ansiokkaasta tiedotustoiminnasta, joka oli varsinkin alkuvaiheessa elintärkeä koko hankkeelle.  Liikuntasihteerit Eija Auvinen ja Juha Husu ovat olleet kunnan puolesta avainasemassa KKI-toiminnassa. Harri Tonderin sanoin palkittavia olisi ollut enemmänkin. Hän kiitti kaikkia tuesta, työstä ja mukanaolosta.

Etelä-Karjalan Liikunnan ja Urheilun puheenjohtaja  Kalevi Ikonen piti onnittelupuheen. Hän on itse  ollut kesäasukkaana mukana Äitsaaren joukkueessa kävelykisassa. Myös kuukausivaelluksia Ikonen kiitteli.  Hänen mukaansa vaelluksilla on aina ollut hyvä ja letkeä tunnelma. Niiden mukana on myös tullut tutustuttua paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Ikosen mukaan Ruokolahden KKI-toiminta on helmi, josta kannattaa olla ylpeä.

Juhlassa esiintyivät myös Ruokolahden Kansalaisopiston Kantele soi –ryhmä opettajansa Niina Mangströmin johdolla, Ruokolahden Sydänyhdistyksen kuntoilijat fysioterapautti Mari Tonderin ohjauksessa sekä Maritta ja Sakari Haverilan vetämät senioritanssijat. Myös juhlayleisö pääsi kokeilemaan istumatanssia ja oli KKI-henkisesti innolla mukana.

Jaana Hellstén