lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Heijastin on halpa henkivakuutus

Ruokolahden liikenneturvallisuusryhmä järjesti viime keskiviikkona heijastintempauksen Rasilassa. Liikenneturvallisuusryhmän jäsenet jakoivat jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille heijastimia. Tempauksen tarkoituksena oli muistuttaa ruokolahtelaisia pimellä näkymisen tärkeydestä. Tempaus toteutettiin yhteistyössä Liikenneturvan Kouvolan aluetoimiston kanssa. Se myös lahjoitti jaettavat heijastimet.

Anna-Maija Hinkkanen Liikenneturvasta kertoi kahdeksan ihmisen jaettavana olevan noin 250 kappaletta  ranteeseen tai housunlahkeeseen kiinnitettäviä jousiheijastimia, jotka saa kätevästi heti käyttöön.

Tempauksella haluttiin Hinkkasen mukaan kiinnittää huomiota siihen, että heijastinkausi jatkuu pitenevistä päivistä huolimatta yhä edelleen. Jokainen varmasti omistaa useita heijastimia, ne pitäisi vain saada käyttöön. Tieliikennelakikin velvoittaa käyttämään heijastinta. Silti vain puolet jalankulkijoista käyttää tutkimusten mukaan heijastinta, vaikkakin käyttöaste on pikkuhiljaa kasvamassa. Heijastimen käyttö olisi estänyt vuodessa noin kymmenen liikennekuolemaa.

Anna-Maija Hinkkanen kertoo, että heijastinliivi on tehokkain turva pimeässä. Paras heijastin näkyy eri suuntiin ja heiluu liikkeen mukana. Roikkuvien heijastimien pitäisi olla polven korkeudella. Yksi heijastin ei kuitenkaan riitä, vaan niitä pitäisi olla useita ja monenlaisia.

Huomio tilannenopeuksiin

Ruokolahden liikenneturvallisuusryhmän puheenjohtaja Arja Villanen kertoi Ruokolahdella olevan kehitystyöstä huolimatta vielä runsaasti turvattomia paikkoja. Isojen teiden varsilla ei välttämättä ole kevyen liikenteen väyliä, autot ajavat kovaa ja ohittavat läheltä. Parin euron heijastinliivi on halpa henkivakuutus. Tilannenopeudetkaan eivät aina ole rajoitusten mukaisia. Esimerkiksi Vaittilan koulun kohdalla neljänkympin alueella kerättiin nopeusnäytöllä 36 000 havaintoa. Tässä joukossa löytyi yli kaksikymmentä autoilijaa, jotka ajoivat yli sadan kilometrin tuntivauhtia.

Jaana Hellstén