lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Talvisodan ilmataistelusta Ruokolahdella 75 vuotta

Ruokolahden Reserviupseerikerho järjestää muistotapahtuman, jossa selvitetään ilmataistelun kulku  tarkassa aikataulussa tuona päivänä, mutta 75 vuotta myöhemmin. Esitys alkaa sunnuntaina 1.3. klo 11.30 Saimaantien päässä kunnan laivalaiturin maastossa. Hävittäjäosasto Luukkasen johtopaikka sijaitsi takana olevassa kunnantalossa. Koneiden seisontapaikat olivat salmen vastakkaisilla rannoilla, Fokkereiden laivalaiturin sivuilla ja Gloster Gladiatoreiden Mäntyniemessä. Kiitoratana toimi Ukonsalmen jää.

Kerronta taistelusta alkaa kello 11.40, kun Kannaksella Lempaalan järvellä sijaitsevan venäläisen hävittäjätukikohdan koneet lähtevät hyökkäykseen Ruokolahdelle. Suomen ilmavalvonta seuraa  näiden 23 hävittäjän lähestymistä ja taistelu alkaa klo 12.14. Se kestää 13 minuuttia Rasilan, Kaukopään ja Mansikkalan alueilla. Taistelussa pudotetaan viisi suomalaishävittäjää ja kolme venäläishävittäjää. Esitys päättyy klo 12.30. Tapahtuman selostaa Pertti Saukkonen, joka on tehnyt 90-luvun lopulla tutkimuksen aiheesta.

Kutsumme yleisöä seuraamaan tätä esitystä. Osallistumalla voit kunnioittaa sotiemme veteraanien huikeita tekoja maamme itsenäisyyden säilyttämiseksi ja saamaan arvokasta paikallista historiatietoa. Toivomme mukaan myös koululaisia ja nuoria aikuisia. Tapahtumaa tukee Ruokolahden kunta. Se järjestää äänentoiston, lämmintä juotavaa ja avotulet. Toivomme hyvää säätä, mutta jos se on mahdoton, pidämme tapahtuman lähellä olevassa Putkassa. Kutsun esittää Ruokolahden Reserviupseerikerho ry