lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Lasten ja nuorten talossa sijaitsevat Eksoten lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Lasten ja nuorten talo avattiin Lappeenrannan Rakuunamäellä marraskuussa 2013. Saman katon alle on koottu laajasti Eksoten lasten, nuorten ja perheiden palveluja. Perhepalveluiden johtaja Tarja Nylund kertoo, että viime vuonna liki 3000 asiakasta sai talossa tai talosta käsin palveluja. Matalan kynnyksen vastaanotolle tuli sekä lapsiperheitä että nuoria aiempaa enemmän, joten ilmeisesti taloon on ollut helppo ottaa yhteyttä. Saman katon alla oleminen on helpottanut myös yhteistyötä. Yhteistyökumppani löytyy helpommin, eikä aikaa ei mene matkoihin. Yhteydenotot ja yhteinen työ ovat helpompia.

Talossa on perheneuvontaa, kehitystutkimuksia ja kuntoutusta, lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja, lastensuojelua, perheoikeudelliset asiat, kuten lastenvalvojat ja  nuorten oikeusedustaja, adoptioneuvontaa ja ehkäiseviä  sosiaalipalveluja, kuten perhetyötä, kotipalvelua sekä tukihenkilö- ja tukiperhetoimintaa. Myös osa opiskeluterveydenhuollon keskitetystä vastaanotosta toimii talossa, Nylund kertoo.

Talossa on Tarja Nylundin mukaan noin 120 työntekijää, joista useita kymmeniä tekee pääsääntöisesti liikkuvaa työtä. Lasten ja nuorten talon eri toimintojen vastaanottoja pidetään myös Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Parikkalassa. Noihin kuntiin viime vuonna talossa tai talosta käsin on palveluja saanut yli 200 lapsiperhettä tai nuorta ja heillä on ollut kontakteja talon työntekijöihin noin 2000 kertaa. Lapset ja perheet saavat neuvolasta lähetteen Lasten ja nuorten taloon hyvin monenlaisissa pulmissa: voi olla esimerkiksi kasvatukseen liittyviä kysymyksiä, lapsen käytökseen tai tunne-elämään liittyvää huolta, uniongelmia tai kriisi perheessä.

Lasten ja nuorten talossa sijaitsee ilman lähetettä tuleville matalan kynnyksen vastaanotto. Sinne voi tulla missä huolessa tahansa ja yhdessä mietitään sopiva palvelu ja apu. Matalan kynnyksen vastaanotolle voi tulla ilman lähetettä, soittaa tai jättää sähköisen yhteydenottopyynnön hyvis.fi -kautta. Yhteydenottopyyntöön vastataan yleensä seuraavana työpäivänä. Kiireellisissä tapauksissa pyritään vastaanotto järjestämään heti ja kiireettömässäkin tavoite on löytää aika kahden viikon sisällä. Yhdestä ovesta saa monenlaista psykososiaalista palvelua. Nuoret käyttävät vastaanottoa Nylundin mukaan paljonkin. Lapsiperheet tulevat useimmiten päivähoidon tai neuvolan lähetteellä, mutta ottavat myös itse yhteyttä. Myös lapsiperheiden yhteydenottojen määrä on lisääntynyt.

Jaana Hellstén