lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Yksityistieasiat kiinnostivat

Viime viikolla Suomen Tieyhdistys järjesti Yksityistiepäivät Imatran Päivärannassa. Jaakko Rahja Tieyhdistyksestä oli tyytyväinen osanottajamäärään. Tänä vuonna päivät keräsivät kiinnostuneita kolmisenkymmentä henkeä enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kiinnostusta lisäsi uudistuksen alla oleva laki yksityisteistä, arveli yksi osallistuneista, tieisännöitsijä Anne Tella.

Päivän ohjelmassa oli tietoa muun muassa Kemera-avustuksista, tiekunnan hallinnosta sekä suosituksia käyttömaksuista. Tiekuntien edustajat saivat tietoa yksityisteille suunnitelluista puusilloista sekä sorateiden pölynsidonnasta. Versowoodin valmistamia puusiltoja esittelivät Harri Mäenpää ja Esa Hynninen. Versowoodin puusilloissa käytetty raaka-aine on kotimaista ja valmistaja lupaa siltojen oikein suojattuna kestävän pitkään.
Tetra Chemicals valmistaa kalsiumkloridihiutaleita, jotka sopivat sorateiden pölynsidontaan. Hiutaleet levitetään aikaisin keväällä heti lumien sulamisen jälkeen. Hiutaleiden levittämiseen käy sirottelulaite tai lannanlevitin. Kalsiumkloridihiutaleita voi käyttää myös urheilukentille, pysäköinti- ja piha-alueille, sorakuoppiin ja raviradoille. Kalsiumkloridia myydään maatalous- ja rautakaupoissa 1 000 kilon suursäkeissä tai lavoittain 25 kilon pikkusäkeissä.

Yksityisteille on mahdollista saada ELY-keskuksen tukea, hakuaika on ympäri vuoden. Avustusta voi hakea parantamishankkeisiin sekä kantavuuden ja kuivausjärjestelmän parantamiseen. Avustusta voi saada 50 prosenttia arvonlisäverollisista kustannuksista. Siltahankkeisiin avustus voi olla 75 prosenttia. Ennen hakemuksen tekemistä kannattaa selvittää tien avustuskelpoisuus ja suunnitelmat. Avustuksen edellytyksenä on myös valvonta, joka on teetettävä ammattitaitoisilla tekijöillä.

Avustukset haettavissa

Ruokolahden kunta on julistanut tämän vuoden kunnossapitoavustukset haettavaksi. Aikaa hakemusten jättämiseen on 15.8. saakka. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt perusteet avustuksille. Ruokolahdella on kaikkiaan noin 300 tiekuntaa ja avustuksia myönnetään vuosittain noin sadalle tiekunnalle. Avustukset maksetaan tiekunnan tilille syyskuun alussa, kertoi maanmittausinsinööri Mika Palovaara kunnasta.

Kunta on asettanut hakemusten takarajaksi elokuun 15. päivän. Sen jälkeen saapuneita hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Huolellisesti täytetty hakemus vaadittuine selvityksineen ja allekirjoituksineen pääsääntöisesti riittää, totesi Palovaara. Vuosittain osa hakemuksista otetaan tarkempaan kontrolliin, jolloin muun muassa tiekunnan kirjanpito tarkastetaan.

Tieasioissa tahtovat sanat mennä sekaisin. Mika Palovaara, mitä eroa on tiekunnalla ja tiehoitokunnalla?
Tiekunta on tieosakkaista koostuva virallinen yhteenliittymä. Tiekunnan kokouksessa kaikilla tieosakkailla on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Tieosakkaat eivät voi itse perustaa tiekuntaa, vaan se perustetaan Maanmittauslaitoksen tai Kunnan tielautakunnan virallisessa toimituksessa. Tiekunnan asioiden valmistelua ja täytäntöönpanoa varten tiekunta valitsee toimielimen. Toimielimenä toimii tiekunnan valinnan mukaan joko toimitsijamies tai vähintään kolmejäseninen hoitokunta.
Tiehoitokunta ei ole virallinen termi ja se aiheuttaakin sekaannusta. Puhekielessä termiä kyllä kuulee usein, mutta sillä tarkoitetaan puhujasta riippuen joko tiekuntaa tai sen hoitokuntaa.
Entä mitä ovat keskeisimmät muutokset, joita uuteen yksityistielakiin on tulossa?
Tässä vaiheessa on vielä ennen aikaista arvioida yksityistielain mahdollisia muutoksia. Marraskuussa julkaistiin Liikenne- ja viestintäministeriön tilaama selvitysmiehen raportti yksityistielain uudistamistarpeista. Aika näyttää miten uudistusasia etenee ja mitä mahdollisesti muuttuu.

Airi Ruokonen