sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Ruokolahti-seura ja Kulttuuripalvelu Kaiku tekivät yhteistyösopimuksen Ruokolahti-talon toiminnasta

Kulttuuripalvelu Kaiku ryhtyy pyörittämään toimintaa Ruokolahti-talolla yhteistytössä Ruokolahti-seuran kanssa. Perinnetaloksi kutsuttu kotiseutuyhdistyksen omistama talo on ollut avoinna kesäisin vuodesta 1982 lähtien. Se on ollut mahdollista tunnollisten vapaaehtoisten ja kunnan palkkaaman kesätyöntekijän ansiosta. Ruokolahti-talo on suosittu perhejuhlien pitopaikka ja kesän aikana talolla on toiminut kahvio, jonka tuotto on käytetty Ruokolahti-seuran toimintaan.
- Seuralla ei ole ollut rahkeita toiminnan kehittämiseen, totesi Jouko Siitonen.

Toukokuun alusta alkaen vastuu talon toiminnasta sekä toiminnan kehittäminen siirtyy Kulttuuripalvelu Kaikulle, kertoivat Virve ja Jari Niiranen sopimuksen synnyttyä tämän viikon tiistaina.  Kaiku on tehnyt jo pitkään yhteistyötä seuran kanssa ja talon pihapiiri rakennuksineen on tullut tutuksi mm. seikkailupäivien aikana.
Kaiku palkkaa kesäksi työntekijän talolle hoitamaan käytännön toimintaa. Vierailijat saavat ostaa kahvia ja pientä suolaista sekä makeaa paikallista kahvin kanssa. Luvassa on joka kuukaudelle teema-tapahtuma.
Toiminnan avajaisia pidetään helluntaina. Ruokolahti-seuran omat tapahtumat, kuten Tiistai-tarinat jatkuvat edellisten kesien tapaan. Syksyllä markkinaruis puidaan myös seuran riihessä, jos markkinat vaan pidetään, kertoi seuran edustaja Jouko Siitonen.

Varaukset Kaikun kautta

Ruokolahti-talon varauskirjaa on uskollisesti koko ajan pitänyt Helvi Hämäläinen. Tästä lähtien varaukset voi tehdä suoraan Kaikulle. Aikaisemmin tehdyt varaukset ovat voimassa. Ruokolahti-seura vastaa talon ja muiden rakennusten ylläpidosta kuten ennenkin ja seura tarvitsee vapaaehtoisia tähän toimintaan. Talkootyötä voi tehdä edelleen.
Museon toiminta jää edelleen Ruokolahti-seuran hoidettavaksi.

Toukokuussa Kulttuuripalvelu Kaiku kutsuu paikallisia toimijoita tutustumaan uudenlaiseen toimintaan ja yhdessä ideoimaan tulevia tapahtumia. Talolla saavat jatkossakin olla mukana esimerkiksi paikalliset kädentaitajat esimerkiksi tapahtumien yhteydessä.

Tulossa

Tiistai-tarinoiden lisäksi kesän ohjelmassa on päiväleirejä 8 -12-vuotiaille lapsille, Kauneimmat suvilaulut, kaksi teatterivierailua ja Ellinpäivät koko perheen tapahtumana. Tuttu Luontopäivä pidetään heinäkuussa, jos aika sopii yhteistyökumppanille. Syyskuussa elonkorjuujuhla päättää kesäkauden ja lähempänä joulua on monenlaista jouluun liittyvää toimintaa.
- Haluamme jakaa perinnetietoutta tarinoiden kautta, totesi Virve Niiranen.

Nyt solmittu sopimus on voimassa vuoden loppuun. Tänä aikana saadaan kokemuksia toiminnan onnistumisesta yhteistyössä Kaikun ja Ruokolahti-seuran kanssa. Kaikun väki on innoissaan uudesta toimintamuodosta.
- On mukava ottaa uusi haaste vastaan, sanoi Virve Niiranen.

Airi Ruokonen