sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Tänä vuonna Nou Hätä! -teemana poistumisturvallisuus

 

Kirkonkylän koulusta kuusi joukkuetta, jotka oli koottu kahdeksannen luokan oppilaista, pääsivät paloasemalle testaamaan pelastustaitojaan. Kyseessä oli Ruokolahden NouHätä! -kampanjan alkukarsintakilpailu, jonka järjesti Etelä-Karjalan Pelastuslaitos.

Kampanjan avulla lisätään nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita sekä antaa taitoja toimia oikein onnettomuustilanteissa. Palotarkastaja Pentti Viholainen oli vieraillut aikaisemmin koululla pitämässä teoriatunnin pelastustaidoista. Tänä vuonna teemana oli erityisesti poistumisturvallisuus.

Kaikki kuusi joukkuetta kävivät neljällä eri tehtävärastilla, joissa testattiin käytännön osaamista. Joukkueissa oli kolme jäsentä kussakin. Pelastustaitoja koulussa on lisäksi opetettu terveystiedon- ja opinto-ohjaajan tunneilla kertoivat kisailijat.

Petri Leppäsen valvomalla rastilla joukkueet saivat tehdä havaintoja poistumisreiteistä. Epäkohtina nuoret huomasivat palamattoman merkkivalon ja laatikot, jotka olivat merkityn poistumistien edessä. 

- Merkityt poistumisreitit on aina pidettävä esteettöminä, totesi Petri Leppänen. Poistumistiet on merkittävä niin selkeästi, että jokainen ne ymmärtää. Tulipalon sattuessa merkittyjä poistumisreittejä kannattaa seurata.

- Palo-ovi on pidettävä aina suljettuna, korosti Petri Leppänen. Palo-oven tarkoitus on estää savukaasuja kulkeutumasta poistumisreiteiltä. Tehtävärastilla palo-ovi oli kiilattu auki, sitä eivät kaikki joukkueet huomanneet.

Joukkueet pääsivät tekemään havaintoja myös keittiössä, jossa lehti oli jätetty hellalle, tyhjä kahvikeitin oli unohtunut päälle ja kynttilä oli laitettu paperin päälle.

Joukkueet olivat melko tasaväkisiä. Voittajaksi selviytyi Konsta Lappalaisen, Roni Luukkasen ja Arttu Nuoramon joukkue. Toiseksi tulleessa joukkueessa kilpailivat Siiri Hallikainen, Sara Vesikko ja Tiia Partanen. Kolmanneksi sijoittui Maija Hammarénin, Veera Alvoitun ja Emmi Suuntelan joukkue. Nämä kolme joukkuetta saivat palkinnot ja voittajajoukkue pääsee Kouvolaan kilpailemaan alueelliseen kilpailuun.

VPK on hyvä harrastus

Ruokolahdella toimii vapaapalokunnan nuoriso-osasto, johon mahtuu lisää uusia harrastajia. Nuoriso-osaston, joka kokoontuu tiistaisin kello 17.30 - 19, kouluttajana toimii Miika Matikainen. Nuoriso-osaston toiminta on tarkoitettu 10 - 16-vuotiaille tytöille ja pojille. Tiistai-iltaisin nuorten kanssa harjoitellaan palomiehen perustaitoja VPK:n hallilla Myllärintiellä.

 - Harrastus on maksutonta, tarvittavat varusteet saa VPK:lta, kertoi Miika Matikainen.   Kun nuori täyttää 16 vuotta, hän pääsee mukaan hälytysosastoon.

Airi Ruokonen