sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Wilson Kirwa vieraili Kirkonkylän koululla

Wilson Kirwa vieraili viime perjantaina Kirkonkylän koululla. Kirwa tunnetaan monta SM-kultaa voittaneena keskimatkojen juoksijana, mutta myös kirjailijana ja satusetänä. Monet muistavat hänet Tanssii tähtien kanssa –ohjelmastakin. Vuonna 2008 hänet palkittiin vuoden positiivisimpana suomalaisena. Positiivisuudesta hän puhui myös Ruokolahdella koululaisille, sillä Kirwan mukaan elämä on suuri seikkailu.

Wilson Kirwa oli tulossa satuilemaan Imatran kirjastolle perjantaina ja eräs Kirkonkylän koulun opettajista keksi pyytää häntä samalla vierailemaan Ruokolahdella. Kirwa on vierailut Kirkonkylän koululla kerran ennenkin. Aluksi Kirwa puhui tunnin ajan koulun oppilaille liikuntasalissa. Rehtori Kari Stenberg toivotti Kirwan tervetulleeksi ja esitteli hänet lapsille tanssivana satusetänä.

Ilon ryppyjä

Wilson Kirwa kasvoi 21. sisaruksen kanssa Keniassa. Keniassa lapset nähdään tärkeinä elämän jatkumisen takia. Sukupolvet elävät yhdessä ja isovanhemmat siirtävät lapsille tarinoiden kautta perinnettä. Tarkkaa ikäänsä Kirwa ei tiedä, eikä pidä sitä tärkeänä. Ikä on hänen mukaansa vain numero ja uurteet silmien ympärillä ovat ilon ryppyjä.

Wilson Kirwa kertoi pitävänsä lapsille lyhyen, positiivisen ja hauskan hetken, jonka jälkeen vatsalihakset ovat kipeät nauramisesta. Positiivisuus lähtee hänen mukaansa rennoista hartioista, hymystä ja syvästä hengityksestä.

Kirwa rohkaisi lapsia liikkumaan paljon ja valitsemaan lajin, josta nauttivat. Hän painotti myös oikean ruuan syömisen tärkeyttä, sekä riittävää unta. Näillä keinoilla pysyy pirteänä. Hän muistutti, että jos ei liiku, tulee huonokuntoiseksi ja sairastuu. Sen sijaan jos liikkuu paljon, tulee iloiseksi.

Hullu, mutta fiksu kansa

Vuonna 1997 Suomeen Keniasta muuttanut Kirwa kuvasi suomalaisia hulluksi, mutta fiksuksi kansaksi. Hän muistutti lapsia siitä, ettei virheiden tekeminen haittaa. Virheiden kautta hänkin aikanaan oppi suomen kielen ja nyt hän on pystynyt kirjoittamaan jo kahdeksan kirjaakin suomeksi. Virheistä oppii aina jotain ja lopulta onnistuu. Saman virheen toistaminen on ainoa paha asia.

Rohkeus lähtee Kirwan mukaan hyvästä itsetunnosta, sisältä ulos. Jos joku ajattelee, että olet hullu, mitä sitten?, Kirwa kysyi lapsilta. Pitää olla utelias, omata jano ja nälkä päässään. Haluta oppia uusia asioita. Taitojen ja luovuuden kehittäminen on hänen mukaansa tärkeä asia.

Kirwa muistutti lapsia myös toisten kunnioittamisen tärkeydestä ja siitä, ettei ketään saa kiusata. Lopuksi hän kehotti kaikkia ottamaan toisiaan kädestä kiinni. Yhteiskunnassamme riittää yksinäisiä ja syrjäytyneitä. Kukaan ei kuitenkaan voi elää yksin, eikä ketään saisi jättää taakse. Yhteisössä on voima. Kirwa totesi, että tämä on meidän yhteiskuntamme, jota yhdessä rakennamme. Meidän pitää tukea toisiamme henkisesti sekä fyysisesti, jakaa ilot ja surut, olla iloisia jopa naapurin puolesta. Jokainen meistä on tärkeä, Kirwa muistutti Kirkonkylän koululaisia.

Jaana Hellstén