sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Seuraavat vuodet vaativat kaikilta venymistä

Jaakkiman kristillisen opiston Ruokolahti-salissa pidettiin maanantaina tiedotustilaisuus Kirkonkylän koulun tilanteesta ja tulevista väistötiloista. Kunnanjohtaja Antti Pätilä totesi, että tämän nopeampaa aikataulua ei mitenkään oltaisi saatu aikaiseksi ja syksyllä päästään Rasilassa upouusiin väistötiloihin. Seuraavien vuosien kouluprojekti vaatii venymistä kaikilta kuntalaisilta monella tapaa, mutta palkinto on silmissä: uusi, hieno ja ennenkaikkea turvallinen koulu.

Kirkonkylän koulun rehtori Kari Stenberg kertoi, että ensimmäinen ja toinen luokka pääsevät Rasilan vanhan päiväkodin oivallisiin tiloihin. Vaittilan koulu jatkaa toimintaa entiseen tapaan kolmella luokalla ja esiopetuksella. Salosaaren päiväkodin entisissä väistötiloissa tulee ensi syksynä aloittamaan Vaittilan nykyinen kolmosluokka neljäsluokkalaisina sekä yhdet vitos- ja kuutosluokista.

Entinen päiväkoti puretaan tontilta ulkorakennuksineen ja kevyen liikenteen väyliä parannetaan koululaisten turvallisen kulkemisen takaamiseksi. Salosaarelta joudutaan kuljettamaan oppilaita esimerkiksi käsityötunneille Rasilaan. Loput Kirkonkylän koulun oppilaat siirtyvät syyslukukauden aikana uusiin väistötiloihin nykyiselle hiekkakentälle. Tulevan kolmen vuoden ajan pyritään pitämään tilanne mahdollisimman vakaana ja henkilöstö samoissa toimipisteissä.

Neljä uutta väistötilaa

Väistötilatoimittajaa Parmaco edusti tiedotustilaisuudessa Jani Rönkkö. Hän kertoi, että yrityksen rakennuksia on tällä hetkellä noin sata kappaletta vuokralla ympäri Suomen ja niitä käytetään pysyvämmässäkin käytössä. Rakennusten elinkaari on noin 35 vuotta. Rönkkö lupasi Ruokolahden koululaisille puhtaan sisäilman ja viihtyisän opiskeluympäristön. Kaikki väistötilojen elementit tulevat olemaan uusia.

Ruokolahdelle pystytetään neljä rakennusta. Elementtien nostoajankohdista ilmoitetaan ajoissa koululle ja tontille ajoa valvotaan. Yhden talon elementtien nostamisessa paikalleen menee kolme päivää. Rakennus- ja koulutyö tulevat olemaan käynnissä yhtäaikaa. Ensin pystytetään rakennus, jossa on teknisen työn tilat, sillä niiden pystytys on hitainta, sekä musiikkiluokka ja pari tavallista opetustilaa, jotta pahimmin oireilevat pääsevät heti lukuvuoden alusta puhtaisiin tiloihin. Muut kolme rakennusta otetaan turvallisuussyistä myöhemmin käyttöön kaikki yhtäaikaa.

Ruokaa pienemmissä erissä

Teknisen toimen johtaja Arja Villanen kertoi, että Kirkonkylän koulun tilanne on hallinnassa. Musiikkiluokka ja liikuntasali pidetään jatkossakin poissa käytöstä. Keittiö toimii niin pitkään kuin koulu on toiminnassa, jonka jälkeen ruoka koululaisille valmistetaan palvelukeskuksen keittiössä sekä väistötiloista Rasilan päiväkodilla. Myös Vaittilan koulun keittiöstä tulee valmistuskeittiö. Väistötiloissa on tarkoitus saada alakoululaiset kaikki samaan rakennukseen, jotta heille pystytään järjestämään ruokailu omissa luokissa. Yläkoululaiset käyvät syömässä palvelukeskuksella.

Muutossa Kirkonkylän koululta viedään Villasen mukaan väistötiloihin vain opetuksen kannalta äärimmäisen tärkeät tavarat ja nekin asianmukaisen puhdistuksen kautta. Henkilökunta ohjeistetaan muuttoon hyvin ja niin vähän siirretään kuin vain mahdollista.

Pätilä kertoi, että uudesta koulusta tulee näillä näkymin 400 oppilaan koulu ja sen on laskettu maksavan 14 miljoonaa euroa. Tavoitteena on, että syyslukukausi 2018 aloitettaisiin jo uudessa koulussa. Aikataulu on kireä ja rakennusprojekti pyritään toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla, jotta koulusta tulisi paitsi turvallinen myös monikäyttöinen ja pitkäikäinen.

Jaana Hellstén