sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Havaintoja luonnosta

”Täällä ollaan”, ilmoittivat kuhankeittäjä, lehtokerttu ja punavarpunen tänä vuonna samana päivänä. Ne ovat viimeisiä etelästä saapujia. Niiden tultua on oikea kesä.
Hennon, harmahtavan värisen lehtokertun soinnukas kestolavertelu viihdyttää kasvimaalla kyykkijää pitkin päivää. Punavarpunen häärää uskollisesti samassa viinimarjapensaassa vuodesta toiseen. Kuhankeittäjän keltainen hahmo vilahtaa lehtipuiden latvuksissa. Sinne se punoo koripesän. Arka lintu on Kaakkois-Suomessa viihtyvä laji. Se riitelee varislintujen kanssa ja vastaa ihmisen vihellyksiin. Nimensä se on kertonut itse laulamalla: ”Kuha kiehuu”. Linnut laulavat eri murteilla. Esimerkiksi punakylkirastas Länsi-Suomessa laulaa hieman eri tyylillä kuin lajikumppani Itä-Suomessa. Tutkijat ovat huomanneet, että kaupunkiympäristön melussa linnut lyhentävät säettään. Talitintti saa siellä nokanvuoron pelkällä ti-ty. Erään lintuharrastajan mielestä punavarpunen hokee englannin kielellä: ”Pleased to meet you...”, suomalaisittain: ”Hauska tutustua”.
Kolmea viimesaapujaa yhdistää muista äänistä erottuvan railakkaan laulun lisäksi viihtyminen omissa oloissaan ja lehvästössä piileskely.

Kaija Niemi