sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Norppakanta tällä hetkellä noin 320 yksilöä

Kesäkuun viimeisenä päivä päättyivät saimaannorpan kuuttien suojaksi laaditut kalanpyydysrajoitukset. Saimaannorpan suojelusta kiinnostuneet tahot haluavat kiinnittää huomiota kuuttien suojeluun myös heinäkuussa. Silloin Saimaaseen lasketaan tuhansia verkkoja, kun suvi on parhaimmillaan.

WWF Suomi on järjestänyt Lappeenrannan Oleksille valokuvanäyttelyn, jossa on seitsemän Juha Taskisen ottamaa norppakuvaa. Taskinen on kuvannut norppia jo yli 30 vuoden ajan. Valokuvanäyttelyn tavoitteena on saada Saimaan alueen asukkaat ja mökkiläiset kalastamaan norppaystävällisillä pyyntimenetelmillä myös kesäkuun lopun rajoituskauden jälkeen. - Nielurajoitteiset katiskat olisivat paras tapa pyytää kalaa, totesi Taskinen.

Heinäkuussa kalastetaan paljon, silloin kuutit ovat vielä kokemattomia ja ne sotkeutuvat helposti verkkoihin, joihin ne kuolevat tukehtumalla. Tämän hetkisen arvion mukaan Saimaalla on 320 norppaa, tavoitteena on saada lukumäärä nousemaan 400:aan. WWF:n sivuilla voi hakea itselleen norpan ystävä -diplomin, jossa luvataan, ettei kalasta verkolla.

Norppatutkimusta tehdään sekä Helsingin että Itä-Suomen yliopistossa. Kuka tahansa voi ottaa kuvan norpasta ja lähettää sen Itä-Suomen yliopistoon. Siellä kerätään kuvakanta saimaannorpista niiden turkkikuvion perusteella. - Norpan turkki on sen sormenjälki, totesi Juha Taskinen.

Saimaannorpan näkeminen, saati siitä kuvan saaminen ei ole kovin tavallista. Kuvaa otettaessa täytyy muistaa kunnioittaa norpan ja sen kuuttien rauhaa.

Helsingin yliopistossa on meneillään tutkimus saimaannorpan genomin selvittämiseksi. Genomista pystytään selvittämään norpan koko perintöaines.

Sekä Juha Taskinen että WWF:n vapaaehtoistyöntekijä Ismo Marttinen totesivat, että norpan suojelu on aikanaan käynnistynyt eteläisellä Saimaalla. Sen jälkeen on tehty erilaisia toimenpiteitä norppakannan säilyttämiseksi. Talviset sääolosuhteet hankaloittavat norppien lisääntymistä, vapaaehtoiset ovat käyneet tekemässä pesäpaikkoja, jotta kuutit selviäisivät ensimmäisistä viikoistaan. Norppaväki toivoo myös lisärajoituksia verkkokalastukseen. Taskisen mukaan ainakin heinäkuu pitäisi rauhoittaa verkkokalastukselta.

Juha Taskinen on käynyt kuvaamassa makeanveden hylkeitä myös Laatokalla, Baikalilla, Alaskassa ja Kanadassa. Näistä pohjoisen pallonpuoliskon hylkeistä valmistuu elokuva ensi vuoden syksyllä.

Lappeenrannan Oleksilta Juha Taskisen norppakuvat siirretään Helsingin  lasipalatsin edustalle. Norppakuviin voi käydä tutustumassa 10.7. saakka Oleksilla norppapatsaan läheisyydessä.

Airi Ruokonen