sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Rasilan historiaa kootaan kirjaksi

Ruokolahti-seuran tiistaitarinoissa aiheena pari viikkoa sitten oli Rasilan ja Rautialan kylien kehitys.  Seura kokoaa tällä hetkellä kattavaa historiakatsausta aiheesta. Aimo Halonen on ollut hankkeen puuhamiehenä ja nyt Maria Hellstén on palkattu osa-aikaisena työnään historiikkia kokoamaan.

Aimo Halonen kertoi, että pari vuotta sitten alettiin ihmetellä, mihin suuntaan kehitys on menossa. Palvelut häviävät ja vain eläkeläiset jäävät. Koettiin tärkeäksi saada historia kirjoihin ja kansiin selkeäksi paketiksi.

Nyt Maria Hellstén on jatkanut materiaalin keräämistä ja läpikäymistä sekä haastatellut kyläläisiä. Myös eri ihmiset ovat joistain aihepiireistä tehneet ja lupautuneet tekemään kirjoituksia mukaan historiikkiin.Projekti on merkittävä kaikille ruokolahtelaisille, sillä kulttuuriperinnön säilyttäminen on tärkeää tulevia sukupolvia ajatellen. Tällä hetkellä tieto on hajallaan monissa eri paikoissa ja julkaisuissa. Harva nuori tietää edes, mikä on Rasilan ja Rautialan ero ja missä raja kulkee. Nyt yritetään saada tietoa kasaan siitä, miten maisemat ja asiat ovat muuttuneet ja millaista täällä on ennen ollut. Tähän asti aiheiksi ovat määrittyneet mm. liikenneyhteydet, laiva- ja lossiliikenne, sähköverkon kehitys, järjestötoiminta, kunnan toiminta, koululaitos, seurakunnan maanomistuksen vaikutus kylien kehitykseen, Imatran ero Ruokolahdesta ja osuusliiketoiminta.

Elämänmakuisia tarinoita

Keskustelun aikana ihmeteltiin ilmakuvaa Ukonsalmesta, muisteltiin Mustikkaniemen kokkoa ja pohdittiin Ukonsalmen laivalaiturin rakentamisen ajankohtaa. Ensimmäisen lossimatkan muistettiin päättyneen huonosti, sillä lossi hajosi myrskyisällä ilmalla keskelle Ukonsalmea.

Muisteltiin myös vanhoja taloja ja niitäkin, jotka olisi pitänyt säilyttää. Vanha pappila oli puheiden mukaan komea paikka, jossa oli 11 savupiippua. Se kuitenkin purettiin, koska se oli hatara ja hankala pitää lämpimänä.

Muisteltiin, että kunnan oli ennen hankala saada tonttimaata. Seurakunta oli esimerkiksi Rantaharjulle kaavaillut hautausmaata, mutta neuvottelujen jälkeen se päätyi kunnan tonttimaaksi. Naureskeltiin, että nyt tarjolla on tontteja liiankin kanssa.

Vennonmäen koululla oli suuri vaikutus kylän elämään. Oppilaat olivat mukana töissä puutarhalla ja eräänä vuonna Ahonen lahjoitti kaikille omenapuun taimet. Näin saatiin moneen taloon ensimmäinen omenapuu.

Ruokolahti-talon tupaan mahtui paljon tietoa, kokemuksia, muistoja ja elämää aiheen ympärillä. Kylillä on aikanaan asunut monia mielenkiintoisia persoonia ja kaikenlaista on sattunut ja tapahtunut. Historiikkiinkin toivotaan omakohtaisia muistoja ja perheessä kulkeneita tarinoita ja kaskuja.  Mikä sykähdytti, mikä jäi mieleen? Mitkä ovat olleet isoimpia muutoksia ja mikä on tänään ihan toisin kuin ennen?

Haastattelujen tekeminen on jo alkanut, mutta Maria Hellstén totesi tiistaitarinoissa, että enemmän on aina parempi.  Maria pyysikin ihmisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä ja kertomaan muistojaan, vaikka pieniäkin. Maria on tavattavissa Ruokolahden kesäpäivien suvitorilla, joten esimerkiksi silloin voi häntä käydä jututtamassa, sopia tapaamisia ja toimittaa materiaalia ja kuvia.

Jaana Hellstén