maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Rollaattorimarssilla mietittiin turvallista liikkumista

Vanhusneuvosto järjesti viime viikon tiistaina Rasilassa rollaattorimarssin yhteistyössä Ruokolahden liikenneturvallisuusryhmän, Liikenneturvan ja Eksoten kanssa. Tapahtuma sopi hyvin osaksi täydellistä liikuntakuukautta. Tempauksen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota ikäihmisten turvalliseen liikkumiseen ja asiointiin eri palvelupisteissä. Ruokolahden kunnan tekninen johtaja Arja Villanen sai samalla arvokasta palautetta siitä, mitkä ovat keskustan hankalat paikat liikkua yhä lisääntyvien rollaattorien kanssa. Korokkeet ovat ongelmia, samoin rikkonaiset päällysteet ja kuopat tiessä.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja Toivo Ruohonen totesi tempauksen tarkoituksena olevan myös osoittaa muulle liikenteelle, kuinka paljon tilaa rollaattorin kanssa liikkuva tarvitsee sekä muistuttaa ikäihmisten huomioinnista liikenteessä. Aina ei tarvitse käyttää etuajo-oikeutta.

Rollaattorimarssijoiden mielestä autoilijat Rasilassa aika hyvin huomioivat toiset kulkijat. Liikenneturvan Tarja Korhonen muistutti, kun joku on tulossa suojatielle, autoilijan kuuluu väistää. Liikenteessä aina nopeampi ja kykenevämpi antaa tilaa. Esimerkiksi pyöräilijä väistää aina rollaattoria. Rollaattorilla tulisi liikkua jalkakäytävän jommassa kummassa reunassa. Eräs pyöräilijä esitti toiveen, ettei kuljettaisi keskellä, jolloin pyörällä ei pääse ohi kummaltakaan puolelta. Jos rollaattorilla tarvitsee liikkua autotien laitaa, kuljetaan vasemmassa reunassa, Korhonen opasti. Suuri rooli kaikkien turvallisuudessa on toimia johdonmukaisesti ja viestiä toisille aikomuksistaan ajoissa.

Huollot omalla kylällä

Rollaattori jarruineen on ikäihmisen liikkumisessa korvaamaton tuki. Myös ostokset kulkevat kätevästi kotiin rollaattorin korissa. Parkkeerauksessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei rollaattori pääse vierimään karkuun tai tuki kulkureittejä kokonaan. Tapahtumassa harjoiteltiin muun muassa parkkeerausta otto-automaatin edessä. Osaan rollaattorimerkeistä kaivattaisiin parempia seisontajarruja. Renkaiden koolla on myös väliä, miten apuväline kulkee loskassa ja lumessa.

Kompassissa juotujen pullakahvien aikana Rautapuun omistaja Ari Raijas kehotti huolehtimaan rollaattorien renkaista ja huolloista. Osallistujat kehuivatkin, että rengas- ja vuosihuollot onnistuvat kätevästi oman kylän rautakaupassa. Raijas kehotti aina ennen liikkeelle lähtöä havainnoimaan, onko rollaattorin renkaissa riittävästi ilmaa. Mikään laite ei toimi huoltamatta ikuisesti ja rautakauppias kehotti ottamaan rohkeasti yhteyttä jos apua tarvitaan.

Ikävää Rasilassakin ovat silloin tällöin sattuvat rollaattorien varkaudet. Arvokkaan kulkupelin menetys on iso harmi, joten toivottavasti ne jatkossa jätettäisiin rauhaan. Kunnollisen lukon hankkimista kannattaa harkita menovälineensä turvaksi, pohtivat osallistujat.

Liikunnanohjaaja Satu Tamper kehotti kaikkia lähtemään rohkeasti liikkeelle oman kuntonsa mukaan, sillä liike on lääkettä. Ulkoillessa virkistyvät keho ja mieli. Hän kehotti myös hyödyntämään ulkoiluystäviä ja kertomaan rohkeasti, jos on toiveita erilaisista liikuntaryhmistä.

Rollaattorimarssi herätteli nuorempaakin väkeä miettimään, millaista liikkuminen vanhana on. Autojen kova vauhti voi aiheuttaa turvatonta oloa, kun itse ei pääse ylittämään katua niin vikkelästi. Turvallisuutta näin pimenevissä illoissa luo näkyminenkin. Tarja Korhonen kehotti käyttämään heijastinta mieluiten molemmilla puolilla tai parhaiten näkyvää heijastinliiviä.

Liukkaiden kelien tullessa liukuesteet ovat tärkeät turvavälineet kengissä. Vanhemmat luut eivät kestä enää ihmeitä. Liikenneturvan mukaan pitävien talvikenkien ominaisuuksia ovat pehmeä ja huokoisesta materiaalista tehty voimakkaasti kuvioitu pohja sekä leveä ja matala kanta. Liukkaissa talvioloissa, kuten vetisen jäisellä tiellä, riittävä pito saadaan ainoastaan käyttämällä liukuesteitä. Liukuesteet voivat olla pysyvästi kengissä kiinni olevia tai irrotettavia. Liukuesteet tulee tarvittaessa saada pois mahdollisimman helposti, sillä kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla, liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

Lopuksi Toivo Ruohonen muistutti vielä tärkeästä seikasta liikenteessä: ei matkakumppaniksi härkäpäisyyttä, sillä se ei sovi liikenteeseen. Toinen toistamme huomioiden kaikki voivat liikkua turvallisesti.

Jaana Hellstén