sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Ruokolahti-markkinat tänä vuonna Jaakkiman kristillisellä opistolla

 

Ruokolahti-markkinoita järjestetään nyt 42. kerran.  Markkinapaikka on jouduttu vaihtamaan koulukeskuksesta  Jaakkiman kristilliselle opistolle.  Paikan vaihdos aiheuttaa muutoksia järjestelyihin aikaisempiin vuosiin nähden.  Markkinoiden myynti – ja näyttelyt ovat avoinna yhden päivän ajan, eli la 10.10.  klo 10 – 16.

Sunnuntaina  11.10. vietetään opistolla  klo 13.00  kotiseutujuhlaa, jossa julkistetaan mm. uusi Ruokolahden Eukko.  Autojen pysäköintiin on aikaisempaa vähemmän tilaa, joten lähiseudulta tulevien toivotaan jättävän autonsa kotiin.  Rasilasta järjestetään markkinapaikalle bussikuljetusta lauantaina 9.30 -  13 välisenä aikana.  Kauempaakin tulevat voivat halutessaan jättää oman autonsa esim. museon pysäköintipaikalle ja tulla bussilla opistolle.  Markkinat avaa lauantaina klo 10 opiston rehtori Helena Markkanen.

Vaikka markkinoille ei kaikkina vuosina ole haettu erityistä teemaa, ovat monet ajankohtaiset asiat heijastuneet myös markkinatapahtumaan tavalla tai toisella.  Jaakkiman kristillisen opiston historiassa eletään yhtä suurta muutosvaihetta. Tuleehan opisto ensi vuoden alusta osaksi Kirkkopalvelujen  Seurakuntaopistoa. Kaksi muuta kampusta sijaitsevat Järvenpäässä ja Pieksämäellä. Opisto on osaltaan vastaamassa myös ajankohtaiseen pakolaisongelmaan sijoittamalla asumaan ja opiskelemaan yksin Suomeen tulleita nuoria. Näistä opiston ajankohtaisista asioista voi saada  myös tarkemmin tietoa markkinoilla.

Itsenäisyyden juhlavuotta odottaessa

Mikäli markkinoita voidaan pitää vuonna 2017, silloin vietetään moninkertaista juhlavuotta. On itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi, Ruokolahti-seura täyttää 70 vuotta ja tietysti myös jälleen juhlitaan uuden Eukon valintaa. 

Tänä kuluvanakin vuotena meillä on ollut juhlan aihetta.  Useimmille ehkä ensimmäiseksi tulee mieleen  Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi. Suomalainen musiikkitaide ja –kulttuuri on ollut tänä vuonna näyttävästi esillä niin kotimaassa kuin eri puolilla maailmaa. 

Vähemmälle huomiolle on jäänyt toinen 150-vuotisjuhlavuosi, kunnallisen itsehallinnon juhlavuosi. Viime helmikuun 6. päivänä tuli kuluneeksi 150-vuotta, kun  keisarin suosiolla annettiin ”Keisarillisen majesteetin armollinen asetus kunnallishallituksesta maalla”. Tämä asia on ajankohtainen tänäkin päivänä kun kuntarakenteiden uudistamista mietitään. Markkinoilla on nähtävissä Ruokolahti-seuran osastolla kopio tuon asetuksen juhlallisesta kansisivusta.  Asetus määräsi, että ”Kukin seurakunta maalla on itsepäällensä erinäinen kunta, jonka jäsenten tulee, laissa määrättyjen rajain piirissä, hoitaa yhteiset järjestys- ja talousasiansa, …” 

Tämä asetus erotti maalaiskuntien hallinnon seurakuntien hallinnosta ja linjasi lähidemokratiamme suuntaviivat aina tähän päivää asti. Olemme valmistautuneet 42. kerran Ruokolahti-markkinoillekin, koska meillä on edelleen oma itsenäinen kuntamme ja kunnallishallintomme. Tämän paikallisen itsehallinnon kautta olemme voineet luoda 150 vuoden aikana meille hyvän ja rauhaisan ”kodin”,  josta  rauhattoman maailman melskeen keskellä moni kaukainenkin vieras haluaisi löytää rauhallisen elinympäristön.

Kotiseututyö on saanut haasteensa, mutta myös ammentanut voimansa oman kuntamme omaleimaisesta historiasta ja myös sen kulttuurista. Täälläkin on eletty sodan keskellä, mutta siitä on selvitty rauhan ajan rakentamiseen. Ruokolahti-markkinat ovat jo yli 40 vuotta  olleet eräänlainen ikkuna tähän kotoiseen kulttuuriimme ja perintöön.  Sen on vuosikymmenten aikana voinut  kokea monin eri tavoin, jopa makuaistimme kautta, nauttiessamme riihitetyistä rukiista tehtyä uutispuuroa. Vaikka markkinat järjestetään nyt poikkeuksellisesti Jaakkiman opistolla, toivotaan markkinoiden leppoisan yhdessäolon toteutuvan tänäkin vuonna opistoniemen kauniissa ympäristössä ja viihtyisissä, joskin ehkä vähän aikaisempaa ahtaammissa tiloissa. Sunnuntain kotiseutujuhlalle opiston  Ruokolahti-salissa on tarjolla juhlalliset ja arvokkaat puitteet.  Tervetuloa markkinoille!

Jouko Siitonen
Ruokolahti-seura ry:n
sihteeri