sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Bussikuljetuksella Rasilasta Ruokolahti-markkinoille opistolle

 

Ruokolahti-markkinat järjestetään tänä viikonloppuna 42. kerran. Tällä kertaa markkinat ovat yksipäiväiset lauantaina 10. lokakuuta välillä 10-16 ja pidetään Jaakkiman kristillisellä opistolla. Rajoitettujen pysäköintipaikkojen vuoksi linja-auto ajaa 9.30 alkaen reittiä Pätilän pysäkki, Eukkoaukio, museon pysäkki ja opisto. Matkan varrella voi hypätä Kyytibussien linja-autoon miltä pysäkiltä tahansa. Paluukyyti kulkee samaa reittiä toisinpäin, auto kulkee koko ajan edestakaisin. Kyyti on maksuton ja viimeinen auto lähtee opistolta takaisin yhdeltä. Kauempaa tulevat voivat jättää autonsa esimerkiksi museon parkkipaikalle ja nousta markkinabussin kyytiin. Hyvällä ilmalla lähialueelta pääsee myös kävellen ja pyörällä autoa sujuvammin markkinamenoon mukaan. Liikenteenohjauksen ohjeita tulee noudattaa, jotta liikkuminen Sipiniemeen on kaikille turvallista.

Markkinat avaa lauantaina kymmeneltä opiston rehtori Helena Markkanen. Myyjiä ja näytteilleasettajia on opistolla aulatiloissa, liikuntasalissa, aulakerroksen luokissa, alakerroksessa ja ulkotiloissa. Tarjolla on jälleen muun muassa leivonnaisia, käsitöitä, koruja, perunoita, juureksia, vaatteita ja arpoja.  Moni yhdistys esittelee toimintaansa ja jakaa tietoa eri aiheista. Alakerroksessa pääsee ampumaan eko-aseella Ruokolahden reserviläisten pisteessä.

Ruokolahti-seuran suositut, riihitetyt ruisjauhot ja ruisleivät löytyvät opiston aulasta. Nälkäisenä ei tarvitse kotimatkalle lähteä. Opiston ruokalassa on Ruokolahti-seuran puuroravintola. Jaakkiman opisto pitää kahvilaansa luokkatilassa ja Ruokolahden mieslaulajat paistavat makkaraa ulkona. Jaakkiman opiston tilat riittävät hyvin markkinoille ja näytteilleasettajia on tulossa paikalle viitisenkymmentä.

Sunnuntaina 11.10. vietetään opiston Ruokolahti-salissa kotiseutujuhla, jossa julkistetaan uusi Ruokolahden Eukko kaksi vuotta Eukkona toimineen Virve Niirasen tilalle, ja luovutetaan kunnan tunnustuspalkinto. Juhlapuhujana on psykologi, logoterapiakouluttaja Tuula Katainen ja juhlassa esiintyy kanteleryhmä Niina Mangströmin johdolla. Sunnuntaina ei kulje linja-autoa. Juhlan jälkeen saa viidellä eurolla opistolla juhlakahvit.
Tähän mennessä markkinat on aina pidetty koulukeskuksessa, joten tänä vuonna ollaan uuden edessä. Tulevaisuus on vielä kokonaan auki. Kahden vuoden päästä varmasti ainakin juhlitaan, sillä Ruokolahti-seura täyttää 70 vuotta. Lauantaina on kuitenkin aika taas kerran nauttia markkinoista, tuttujen tapaamisesta, perinteisestä ruispuurosta ja kotiseututunnelmasta. Pitäjälehti on totta kai myös mukana markkinahumussa.

Jaana Hellstén