sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Markkinameininkiä Ruokolahdella

Perinteisten Ruokolahti-markkinoiden pitopaikka oli tänä vuonna Jaakkiman kristillinen opisto. Ainakin yhdessä asiassa markkinat ovat tulleet tiensä päähän. Tähän asti pitopaikkana ollut Kirkonkylän koulurakennus on saanut purkutuomion. Uuden rakennettavan koulun tilat ovat käytössä vasta kolmen vuoden kuluttua.

Ruokolahti-seura oli järjestänyt linja-autokuljetuksen opistolle, koska arveltiin pysäköintipaikkojen vähyyden muodostuvan ongelmaksi. Kun ensimmäisen kerran Jussi Koivuvaaran ohjaama auto saapui opistolle, tupsahti siitä täysi lastillinen väkeä markkinoille. Taukoamattomia kuljetuksia järjestettiin kello 13 saakka, jolloin viimeinen paluukyyti lähti kohti Rasilaa. Tästäkö liene johtunut, mutta samoihin aikoihin yleisömäärä opistolla kävi vähiin.

Avaussanat

Avaussanoissaan opiston rehtori Helena Markkanen toivotteli markkinavieraat tervetulleeksi opistolle, joka on ollut osa Ruokolahtea jo kuutisenkymmentä vuotta. Markkanen totesi, että opisto haluaa olla edelleen tekemässä yhteistyötä paikallisten yhteisöjen kanssa, vaikka omistajuus siirtyy ensi vuoden alusta Kirkkopalveluille.
- Tämän päivän muuttuvassa maailmassa tarvitsemme vahvan tietoisuuden omista juuristamme, siitä mistä olemme tulleet, mihin uskomme ja mihin kuulumme. Nämä Ruokolahti markkinat tuovat esille ruokolahtelaista tapaa elää, täällä on mukana historiaa, mutta myös tätä päivää sekä ikkunoita tulevaa, sanoi rehtori Markkanen.

Markkanen totesi, että omien juurien tunteminen auttaa myös ymmärtämään erilaisesta kulttuurista tulevia. Tarvetta tälle ymmärrykselle on tänä päivänä entistä enemmän.

Kauppaa sisällä ja ulkona

Tämän vuoden markkinoilla ulkopaikoilla oli aikaisempaa enemmän myyjiä. Markkinat sattuivat Aleksis Kiven päiväksi, Suomen lippu juhlisti tapahtumaa liehuen sinistä taivasta vasten. Ruokolahden Mieslaulajat saivat makkaransa myytyä jo hyvissä ajoin. Yleisö pääsi kuulemaan mieskuorolaulua Niina Mangströmin johdolla pirteässä syyssäässä.

Sisätiloissa Niilo Luukkonen viihdytti paikalla olleita hanurimusiikillaan. Tyytyväiset kuuntelijat pudottivat lierihattuun kolikoita palkkioksi reippaista sävelistä.
Markkinoiden kuuluttamisesta vastasi Jari Niiranen Kulttuuripalvelu Kaikusta. Ruokolahti-seuran pöydästä sai ostaa uutisruisjauhoja kuuden euron hintaan. Opiston ravintolassa markkinapuuron on suun mukaiseksi hauduttanut Anni Hupli apujoukkoineen.
- Huttu ol hyyvvää, totesi joku oman puuronsa syönyt. Siihen seuran sihteeri Jouko Siitonen totesi, että maun salaisuus piilee pitkässä hauduttamisajassa.
Alakerrassa Ruokolahden Reserviläiset antoivat mahdollisuuden Eko-aseella ammuntaan.
Arpajaisia oli tarjolla monilla esittelijöillä. Arvat kävivät hyvin kaupaksi.

Riihitetty ruis

Riihitetty ruis on melkein alusta alkaen ollut Ruokolahti-markkinoiden vetonaula, niin tänäkin vuonna. Ruis ja rukiista paistettu leipä sekä useiden eri tekijöiden valmistavat leivonnaiset ja villasukat taisivat olla ainoita tuotteita, joita on ollut myynnissä koko markkinoiden historian ajan. Myyjät ja myytävät tuotteet ovat vuosien saatossa vaihtuneet.

Yleisömäärää on vaikea arvioida, mutta väkeä oli vähemmän liikkeellä kuin aikaisempina vuosina.

Airi Ruokonen