sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Rajun vapaaehtoisten avulla pyöritetään monipuolista urheilutoimintaa

Rajun toimiston löytää jatkossa jälleen aiemmalta paikalta samasta rakennuksesta Toimentuvan ja Kulma-Kahvilan kanssa. Muutto on jo ohi, mutta tekemistä vielä riittää ennenkuin kaikki löytää paikkansa, Rajun Minna Karjunen kertoo. Tilat tullaan mahdollisesti jatkossa jakamaan toisen toimijan kanssa.

Muutenkin Rajun syksy on jälleen täynnä toimintaa. Raju on mukana koulujen iltapäivätoiminnassa neljä tuntia viikossa vieden liikuntakerhon osaksi jokaisen kunnan koulun arkea. Näin lapset pääsevät Liikkuva koulu –hankkeen ansiosta liikkumaan kesken koulupäivän, eikä liikunta jää aina vain illan harrastusten varaan. Raju tuo hankkeeseen osaamisensa liikunnan perustaitojen opettamisessa leikkien ja pelien avulla. Minnan mukaan tavoitteena on, että jokainen lapsi löytäisi liikunnan ilon ja nekin pääsisivät liikkumaan, jotka eivät vapaa-ajallaan harrasta liikuntaa.

Iltaisinkin on toki toimintaa lasten tanssituntien, sählyn,  lentopallon ja Vaittilan koululla pyörivien liikuntaleikkikoulujen parissa. Myös lasten multisport-ryhmä on ollut pidetty. Ryhmässä pääsee pitämään hauskaa ilman tavoitetta kilpailemisesta kokeillen erilaisia liikuntamuotoja parkourista kaupunkisotaan ja norsupalloon. Aina kun mahdollista, liikutaan ulkona raittiissa ilmassa. Rajun ryhmät ovat suosittuja ja täyttyvät heti syksyn alussa. Tammikuussa paikkoja usein myös vapautuu, joten siinä vaiheessa kannattaa kysellä, jos joku ryhmä kiinnostaisi.  Raju liikuttaa toimikauden aikana noin 350 paikallista lasta, nuorta ja aikuista noin kahdessakymmenessä eri ryhmässä.

Rajun puheenjohtaja Matti Karjunen haluaa laittaa terveisiä päättäjillemme, että nämä ymmärtäisivät tehdyn kasvatustyön tärkeyden. Hän toivoo, että valtakunnallisissa talouden leikkauksissa ei hätäisesti hävitetä toimintoja, joiden ylösajaminen on hidasta ja kallista. Kolmannen sektorin tuottamat palvelut näyttävät tulleen jäädäkseen, siitä kannattaa puiheenjohtaja Karjusen mukaan ottaa kaikki irti.

Aktiiviset jaostot

Minna Karjunen iloitsee, että Raju pystyy toistaiseksi pyörittämään kattavasti monipuolista toimintaa kaikenikäisille. Pääpaino on lasten ja nuorten liikuttamisessa, mutta aikuisempaankin makuun on mm. sählyä, lentopalloa, lavatansseja ja talvella kenties myös hiihtokoulu. Laajan tarjonnan ylläpitämisestä Minna haluaa kiittää laajaa vapaaehtoisten tekijöiden joukkoa. Moni tekee ilmaiseksi paljon työtä ruokolahtelaisen liikkumisen eteen. Tekijöitä kaivataan jatkossakin, vaikkapa Hippo-kisoihin.

Rajun lajijaostot ovat todella aktiivisia. Esimerkiksi hiihtojaosto on järjestämässä jälleen perinteiset leipähiihdot tammikuussa.

Lentopallo ja salibandy liikuttavat suurta joukkoa

Paula Anttila lentopallojaostosta kertoo, että juniorilentopalloilu lähti Ruokolahden Rajussa käyntiin vuonna 2011 Päivi Hienosen toimesta yhdellä  junnuryhmällä. Aluksi mukana oli myös poikia, mutta pian ryhmä tyttöytyi. Joukkueet harjoittelevat aktiivisesti jopa kolme kertaa viikossa. Anttila kertoo, että kaikki ohjaajat ovat mukana vapaaehtoispohjalta ja aktiivisia vanhempia on mukana apuohjaajina, kahviotoiminnassa leipomassa ja myymässä, turnausten järjestelyissä, kyyditsemässä junnuja peleihin jne.

F-juniorit ovat Rajun pienimpiä lentopallon harrastajia. Ryhmästä löytyy yksitoista virkeää lasta, iältään kuudesta kahdeksaan vuotta. Kiitosta ansaitsevat myös yhteistyökumppanit, jotka antavat lentopallotoiminnalle taloudellista tukea. Rajun lentopallo liikuttaa tällä hetkellä yli neljääkymmentä lasta ja nuorta, Anttila laskee.

Salibandyjaoston Janne Väänänen kertoo, että Ruokolahden Rajussa pelataan salibandyä viidessä eri ryhmässä. Salibandytoimintaa on harjoitusten muodossa liikuntahallissa kolmena iltana viikossa yhteensä reilun kymmenen tunnin ajan. Salibandyssä Rajulla on alueellista sarjaa pelaavia joukkueita kahdessa eri ikäryhmässä, D1-juniorit eli 13-vuotiaat ja  E1 -juniorit eli 10 -vuotiaat. Lisäksi lajia harrastavat kerhomaisesti 5-8 -vuotiaat pienet salibandyläiset sekä aikuisille on kuntoilumielessä miesten ja naisten kuntosalibandy omine ryhmineen. Aktiivisia harrastajia salibandyn parissa on Rajussa noin 80 pelaajaa ja valmennuksessa ja joukkueenjohtajana seitsemän henkilöä.

Valmentajat ja kaikki mukana aktiivisesti toimivat henkilöt, kuten lasten vanhemmat, toimivat vapaaehtoisvoimin ja Rajun salibandyssä pelataan kaikki pelaa -periaatteella, pelaamisen pitää olla kivaa, Väänänen kertoo.

Marraskuun liikuntavinkkejä

Kaamosmasennuksen torjuntaan suositellaan liikuntaa, joten kysyin ammattilaiselta vinkkejä. Marraskuisissa säissä Minna Karjunen kehottaa liikkumaan hyvillä säillä ulkona metsäretkillä ja huonossa säässä vaikkapa uimahallissa tai perheiden liikuntatapahtumassa, MLL:n Kupperiskeikassa. Facebookia voisi hyötykäyttää liikunnassa liikuntatreffien sopimisessa perustaen ryhmiä tarkoitukseen. Isommalla porukalla voi mennä vaikkapa koulun pihalle pelaamaan koripalloa, jalkapalloa, sählyä tai leikkimään perinteisiä pihaleikkejä.

Vanhempien tehtävä on motivoida lapset pihalle pelaamaan ja leikkimään kavereiden kanssa tai touhuamaan koko perheen voimin silloinkin kun pelikoneet kutsuvat sisällä. Kyse on myös valinnoista: Mennäkö pyörällä vai autolla? Ulkoillako yhdessä vai katsoako sisällä elokuvaa? Tunnin liikuntaryhmä ei viikossa riitä, vaan tärkein liikkuminen tapahtuu arjessa.

Myös Matti Karjunen kehottaa koko Ruokolahtea ylös, ulos ja lenkille, sillä meillä on siihen upeat puitteet.

Jaana Hellstén