Mitä kehosi tarvitsee ja kaipaa juuri nyt?
- Luotu 11.11.2015
Mikko Paunonen luennoi levon tärkeydestä
Ruokolahden kunnan liikuntatoimi järjesti maanantai-iltana Jaakkiman opiston Ruokolahti-salissa hyvinvointiluennon, jonka aiheena oli Uni, lepo, palautuminen, hyvinvoinnin signaalit. Hyvinvoinnin pariin oli saapunut runsaasti kuulijoita ja liikunnanohjaaja Satu Tamper iloitsi siitä, että niin moni oli ottanut aikaa omalle hyvinvoinnilleen.
Luennolla oli puhumassa yksi maamme kokeneimmista henkilökohtaisista valmentajista, toiminnallisen harjoittelun uranuurtaja Mikko Paunonen. Paunonen on pitkän valmennusuran lisäksi toiminut yli kymmenen vuoden ajan kuntosaliohjaajien ja personal trainereiden kouluttajana. Mikko on koulutukseltaan myös koulutettu hieroja sekä ravintovalmentaja. Hän on täydentänyt opintojaan CHEK-instituutissa Yhdysvalloissa ja Britanniassa ja erikoistunut kinesiologian, biomekaniikan, valmennusopin sekä ravitsemuksen osa-alueisiin. Hän on itse kilpaillut yhdeksässä eri urheilulajissa ja saavuttanut useammassa lajeissa SM- ja kansallisen tason mitaleja. Mikko on ollut myös mukana työstämässä kahta toiminnallista harjoittelua käsittelevää kirjaa sekä työstänyt useita liikunta- ja hyvinvointiaiheisia asiantuntija-artikkeleita.
Mikko Paunonen antoi vinkkejä lepoon. Illalla kannattaa yhdeksän maissa siirtyä keinovalosta kynttilöihin, laventeliöljy rauhoittaa, oikeanlainen ravinto auttaa nukkumaan paremmin ja kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen lisää onnellisuutta ja siten myös levollisempaa unta.
Kehon viestien kuunteleminen
Paunonen totesi luentonsa aluksi meidän olevan helposti hyvin suorituskeskeisiä ja huomaavan kehomme viestit vasta, kun jotain on pahasti pielessä. Levossa signaalit kuulee selvemmin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa signaalit tunnistaa, sitä helpompi niiden eteen on tehdä jotain. Aluksi on ehkä kysymys vain siitä, että on nukkunut tai syönyt huonosti, tai pukenut ulos liian vähän päälleen. Seuraavaksi olo voi tuntua raskaalta, uni on pitempään heikkoa tai päänsärkyjä tulee ja menee. Sitten voi tulla yleisemmin olo, ettei voi hyvin eikä ole energiaa. Monesti joku vanha vaiva alkaa oireilla seuraavassa signaalissa. Se on Paunosen mietteiden mukaan kenties kehon varaventtiili, joka alkaa oireilla aina, jos kehossa on jotain pielessä. Jos aiempia signaaleja ei kuuntele, tuloksena voi olla oireilu ja sairastuminen. Mikä on pahin ongelmasi nyt? Korjaa se ensimmäisenä.
Mikko Paunosen mukaan hyvinvoinnin kulmakiviä ovat uni, ajattelu, ravinto, liike, nesteytys ja hengitys. Jos nukkuu huonosti, kannattaa miettiä, mitä on syönyt, onko juonut sopivasti tai hengittääkö liian pinnallisesti. Nykyelämä on tahdiltaan kiivastempoista ja stressaavaa. Paunonen kehottaa tarkkailemaan omaa kehoaan, mitä se tarvitsee juuri nyt, tässä vuodenajassa?
Paunonen kehottaa kuuntelemaan neljänlaisen hyvinvoinnin; ravitsemuksen, hiljaisuuden, onnellisuuden ja liikkeen tohtoreita. Mitä kukakin neuvoisi sinua nyt tekemään, jotta voisit paremmin? Onko sinulla esimerkiksi tilaa ja aikaa itsellesi ja itsetutkiskelulle? Entä elätkö omien arvojesi mukaisesti?
Onnellisuus on valinta
Kehomme kohtaa kuudenlaista stressiä: fyysistä, psyykkistä, kemiallista epäpuhtauksista johtuvaa, elektro-magneettista säteilystä tulevaa, lämpötilaan ja ravintoon liittyvää. Esimerkiksi elektro-magneettinen stressi voi heikentää unen laatua ja sekoittaa kehon vuorokausirytmin. Mitä stressaantuneempi ihminen on, sitä tärkeämpiä ovat rutiinit, päivittäinen rytmi. Jos kärsii uniongelmista, kuuden maissa illalla kannattaa jo hidastaa tahtia ja rauhoittaa ympäristöä, yhdeksän maissa laittaa valtaosa valoista pois päältä, samoin televisiot ja tietokoneet.
Psyykkistä stressiä Paunonen kehottaa vähentämään etsimällä itselleen asian, jota tehdessä unohtaa kaiken muun. Myös kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen iltaisin voi auttaa huomaamaan pienet, hienot asiat. Entä millaisella asenteella lähdet päivääsi? Onnellisuus on valinta.
Parempia yöunia, lisänä tehotorkkuja
Immuunijärjestelmämme tarvitsee 6-8 tuntia keskeytyksetöntä unta yössä saadakseen puhdistustyönsä tehtyä. Mikko Paunonen antoi vinkeiksi parempaan palautumiseen ja uneen oikeanlaisen ravinnon, venyttelyn myös ennen nukkumaanmenoa, kylmä- ja kuumahoidot, magnesium-jalkakylvyn tuntia ennen nukkumista, kamomillan, laventelin ja Delta waves -ääniaallot. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää viileänä, mutta jalat lämpimänä vaikka villasukissa. Illalla tehty jalkahieronta voi myös rentouttaa. Tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa lopettaa juominen.
Päiväuniakin Paunonen suosittelee, tosin vain lyhyitä. 20 minuuttia, joka tapauksessa korkeintaan 45 minuuttia. Kun jalat vielä nostaa vähän koholle, tehotorkut virkistävät eniten.
Jaana Hellstén