sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Juho Lehtinen viihtyy työssään kahdessa tuotantoyhtiössä

Musiikki  vie suuren osan Juhon vapaa-ajasta. Kuva Juhon omasta kuvakokoelmasta.

 

Kun seuraat televisiosta jääkiekko-ottelua, Possea, Hyvät ja huonot uutiset tai Kädettömät kokit -ohjelmia, voit lopputeksteissä nähdä nimen Juho Lehtinen. Juho on kotoisin Ruokolahdelta, saanut valkolakin Niskan lukiosta ja suorittanut musiikkiteknologian ja soitinhuollon tutkinnon koulutuskeskus Salpauksen ammattikoulussa Orimattilassa.

Opiskelujen loppupuolella tapahtui Juhon työuran toistaiseksi tärkeimpien kontaktien luominen, kun hän oli miksaamassa Svopoda-nimistä bändiä Imatralla Osmo`s Cosmos -baarissa. Keikan jälkeen Juho kysyi bändiä mukaan äänityksiin lopputyötään varten saaden myöntävän vastauksen. Lopputyönään Juho äänitti, miksasi ja tuotti Causemos- sekä Svopoda -bändien EP-levyt koulun studiolla Orimattilassa. Svopodan laulaja työskentelee Maikkarilla selostajana, jonka lisäksi kaksi soittajista on samalla alalla. Äänitysten jälkeen laulaja Juha Taivainen suositteli Juhoa työharjoittelijaksi Maikkarin kanssa tuotantoja tekevälle Director’s Cut tuotantoyhtiölle.

Yhteydet oli luotu, ja kuten sanotaan, hyvä tavara puhuu puolestaan. Työharjoittelun jälkeen Juho jäi työskentelemään tv-alalle. Nykyisin hän on Director’s Cut:in lisäksi töissä myös toisessa, pääasiassa urheilutuotantoihin painottuvassa tuotantoyhtiössä, Tuotantotalo Wernessä.
Valmistumisensa jälkeen Juho on tehnyt hommia Osmo`s Cosmos -baarin ja televisiotöiden lisäksi äänittäjänä Music Bros -studiolla.

Moniammatillinen tiimi

Juho Lehtisen lisäksi tuotantotiimi koostuu ohjaajasta, kuvaajasta, kuvatarkkailijasta, kameramiehistä sekä toimitusryhmästä. Parinkymmenen hengen porukassa on mukana myös tuotantosihteeri, käyttömestari sekä lukuisia muita alan ammattilaisia. Tuotantotalo Werne keskittyy pääasiassa urheilutuotantoihin, muun muassa jääkiekon Liigaan, KHL:ään sekä veikkausliigaan. Esimerkiksi jääkiekko-ottelun televisiointia varten Pasilasta lähtee pelipaikkakunnalle henkilöstö ja kaksi rekkalastillista välineistöä. Juho vastaa tuotannosta riippuen joko yksin tai yhdessä muun ääniryhmän kanssa kaikesta, mikä liittyy lähetyksen äänimaailmaan.  Yhden ottelun tuotantoon menee useimmiten aikaa reilusti kellon ympäri, riippuen matkan pituudesta. Varsinainen lähetys kestää noin kolme tuntia. Sitä ennen aikaa kuluu laitteiston kasaamiseen ja testaamiseen, toimituspalaveriin ja haastatteluihin. Ottelun jälkeen purkaminen kestää puolesta tunnista reiluun tuntiin, jonka jälkeen paluumatka voi alkaa.

Viihdettä tuottava Director`s Cut tekee ohjelmansa mainostelevisiota sekä muita kaupallisia kanavia varten pääasiassa Pasilan Pöllölaaksossa. Ohjelma voi olla joko suora lähetys tai se voidaan taltioida, jolloin se tulee ulos televisiosta myöhemmin. Näin tapahtuu muun muassa Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa, jonka nauhoitukset ovat maanantaisin ja ohjelma tulee ulos keskiviikkona. Joitakin ohjelmia nauhoitetaan vaikkapa kymmenen jaksoa kahden viikon aikana ja ne näkyvät myöhemmin, useimmiten kuukausien kuluttua, omalla ohjelmapaikallaan televisiossa. Tällainen ohjelma on Kädettömät Kokit.

Musiikin viemä

Musiikki on ollut Juho Lehtisen juttu jo alle kouluikäisestä lähtien, jolloin opiskelu alkoi Ruokolahden kansalaisopistossa Gyözö Potyondin opetuksessa. Kouluaikana mukaan tulivat kitara ja rummut. Lukiossa Juho otti valikoimiinsa kaikki mahdolliset kurssit musiikin saralta. Äskettäin Juhon lukioaikaiset kaverit järjestivät musiikinopettaja Perttu Härkösen kunniaksi tribuutti-illan, jossa Juho oli mukana soittamassa.

Tuotantoyhtiöt ovat Juhon pääasiallinen työllistäjä. Vapaa-ajalla hän musisoi soittamalla Anomiassa, Sanktiossa ja vuosi sitten perustetussa Trio Ihan sama -yhtyeessä. Triossa soittaa Juhon lisäksi hänen veljensä Jore Lehtinen, laulusolistina toimii Maria Ahvenainen. Akustisia cover-kappaleita soittavassa yhtyeessä veljekset soittavat kitaroita ja toimivat taustalaulajina. Ensimmäisen vuoden aikana yhtye on treenannut aktiivisesti ja keikkaillut Etelä-Karjalan alueella, jatkossa esiintymisaluetta on tarkoitus laajentaa. Juho soittaa myös bassoa Sanktio -yhtyeessä, joka on aikeissa aloittaa uuden pitkäsoittolevyn äänittämisen ensi vuoden helmikuussa. Anomiassa Juho on soittanut rumpuja bändin perustamisesta, eli vuodesta 2005 alkaen.

Kesän aikana, kun tuotantoyhtiöillä oli hiljaista, Juho keikkaili rumpalina Lowlife hero -bändin Euroopan kiertueella kahdeksassa eri maassa.
Kaiken kaikkiaan hän oli kesän aikana mukana reilulla kahdellakymmenellä keikalla ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Vapaa-aikana Lahdessa asuva musiikkimies harrastaa urheilua käymällä kuntosalilla, kiipeilemässä ja mahdollisuuksien mukaan myös thainyrkkeilysalilla. Vielä opiskeluaikana Juho Lehtinen ei tarkkaan tiennyt, mihin äänityön osa-alueelle hän haluaisi painottua. Oman osaamisensa ja lahjojensa avulla hän on päässyt kiinni töihin, joista pitää. Juhosta on mukavaa, että työ on vaihtelevaa. Reissaaminen ja työkohteiden vaihtuvuus tuovat mukavaa vaihtelua. Nuori mies on löytänyt oman alansa ja oman paikkansa työelämässä. Hyvä olo huokuu hänen tasapainoisesta olemuksestaan ja kohteliaasta käytöksestään.

Airi Ruokonen