sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus aloittaa toiminnan vuoden alusta

Kevättalvella 2014 käynnistyneet suunnitelmat Jaakkiman kristillisen opiston ja Kirkkopalvelut ry:n yhteistyöstä ovat nyt täyttä totta. Sopimusasiakirjat allekirjoitettiin 22. päivä joulukuuta opistolla. Paikalla olivat johtaja Ilkka Mattila ja Matti Koli Kirkkopalvelut ry:stä, sekä Anssi Manninen, Helena Markkanen ja Tomi Sillanvuo opiston edustajina.  Lähtökohtana yhteistyöneuvotteluille olivat valtiovallan asettamat tehokkuusvaatimukset toisen asteen koulutukselle. Tarvittiin leveämpiä hartioita, jotta näihin haasteisiin pystytään vastaamaan.

Jaakkiman opiston reilu kolmekymmentä työntekijää jatkavat vanhoina työntekijöinä, kertoi Kirkkopalvelut ry: n johtaja Ilkka Mattila. Osapuolet allekirjoittivat lahjakirjan, jolla kannatusyhdistys lahjoitti kiinteistöt ja eräitä osake-eriä Kirkkopalveluille. Kannatusyhdistyksen puolesta allekirjoittajana toimi johtokunnan puheenjohtaja Anssi Manninen. Asianosaiset luonnehtivat tehtyä sopimusta periaatepaperiksi tulevaisuutta varten. Vuoden alusta lähtien opiston nimenä on Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus.

Yhteiset taloushallintoon ja kiinteistöihin liittyvät palvelut hoidetaan tulevaisuudessa keskitetysti. Talous- ja rahoitusjohtaja Matti Kolin vastuualueisiin kuuluvat taloushallinto, kiinteistöt, markkinointi ja tietohallinto.

Rehtori Helena Markkasen mukaan sopimukseen on kirjattu lause, joka kunnioittaa aikaisemmin Ruokolahden seurakunnan ja opiston välillä tehtyä sopimusta.  Jos Kirkkopalvelut myy kiinteistön kymmenen vuoden sisällä, siirtyvät kaupasta saadut varat Ruokolahden seurakunnalle käytettäväksi nuorisotyöhön. Seurakunta lahjoitti noin neljän hehtaarin maa-alueen opiston käyttöön, kun Jaakkimasta evakuoitu opisto Lemiltä muutti Ruokolahdelle.
-  Katson valoisalla mielellä tulevaisuuteen, totesi Ilkka Mattila. Päätös yhdistymisestä on tehty, jotta voidaan luoda yhdessä uutta. Jos tavoite olisi ollut, että kaikki säilyy ennallaan, yhdistymistä ei olisi kannattanut tehdä, luonnehti Mattila.
-  Emme ole säilyttämässä, vaan luomassa uutta, sanoi Ilkka Mattila.

Hyvänä esimerkkinä uudesta yhdessä tekemisestä on syksyn aikana käynnistynyt Nutukka-koulutus, jossa opisto tarjoaa suomen kielen opetusta maahan tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille. Koulutus käynnistyi samoihin aikoihin Järvenpään, Pieksämäen ja Jaakkiman kampuksella. Koulutuksen myötä on voitu työllistää yhteensä kolmekymmentä henkilöä näissä toimipisteissä.

Kansanopistot ovat vuosikymmenten saatossa sopeutuneet yhteiskunnan muutoksiin. Koulutuksia on lopetettu ja uusia koulutuksia on käynnistetty. Ilkka Mattila pitää tärkeänä, että kansanopistot pystyvät vastaamaan ajassa oleviin erilaisiin haasteisiin.
 - Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat enemmän kuin se, kuka meidät omistaa, luonnehti tilannetta rehtori Helena Markkanen, joka vuoden alusta lähtien toimii koulutusjohtajana Jaakkiman kampuksella.

Mattilan mielestä Jaakkiman kampuksen sijainti Kirkkopalveluiden kannalta on hyvä. Olemme nyt läsnä Mikkelin hiippakunnassa. Ruokolahtea ei voi pitää syrjäisenä seutuna toiminnan kannalta. Lähikaupungit Imatra ja Lappeenranta ovat kätevästi lähellä, eikä matka Pietariinkaan ole pitkä.

Rehtorin tehtävästä luopuva Helena Markkanen antaa kiitoksen Kannatusyhdistyksen päättäjille, jota lähtivät ennakkoluulottomasti liikkeelle selvittämään yhdistymistä. Yhdistyminen seurakuntaopiston kanssa takaa kristillisen taustan säilymisen jatkossakin. Jaakkiman Kristillinen opisto on aikanaan perustettu tälle arvopohjalle ja ehkä juuri sen vuoksi sen toiminta on jatkunut yli 80 vuotta sodan tuomista vaikeuksista huolimatta. Nyt solmitun sopimuksen mukaan työ koulutuksen parissa jatkuu.

Kirkkopalvelut ry taustaa

Kirkkopalveluiden historia juontaa vuoteen 1896, jolloin Sortavalan evankelinen seura perusti kristillinen opiston, Sisälähetysseuran.  Sodan jälkeen toiminta siirtyi Pieksämäelle. Vuonna 2001 Sisälähetysseurasta ja Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliitosta muodostettiin Kirkkopalvelut ry. Yhdistyminen Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiön kanssa toteutui vuonna 2013.

Kirkkopalvelut ry on seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö. Sen alaisuudessa toimivat seurakuntaopistot Järvenpäässä, Pieksämäellä ja vuoden alusta Ruokolahdella. Kirkkopalvelut ry huolehtii Yhteisvastuu-keräyksestä, Tiekirkoista ja Kirkkopäivistä. Kotimaa Oy on Kirkkopalveluiden omistama kustannusyhtiö ja viestinnän asiantuntijapalveluyritys, joka julkaisee Kotimaa-lehteä.

Airi Ruokonen