lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Hurjat ajonopeudet vaarantavat koululaisten turvallisuuden Kaljaniementiellä

 

Ajonopeuksia seurattiin viime kesän ja syksyn aikana. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kahdeksan siirrettävää nopeusnäyttöä olivat sijoitettuina lähinnä taajamaympäristöihin neljän- ja viidenkympin alueille. Huomiota kiinnitettiin erityisesti paikkoihin, joissa liikkuu paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Ruokolahdella nopeusnäyttö oli Kaljaniementiellä lähellä Vaittilan koulua huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun sekä sittemmin myös syyskuun alusta vuoden loppuun. Näyttö tallensi tuona aikana lähes 90 000 ajoneuvon nopeuden, ja tiedot ajetuista ajonopeuksista ovat karua luettavaa.

Nopeusrajoitus on koulun kohdalla neljäkymmentä kilometriä tunnissa, mutta autojen keskinopeus oli yli 50 kilometriä tunnissa ja suurimmat mitatut lukemat olivat yli sata kilometriä tunnissa. Noin 90 prosenttia  autoilijoista ajaa ylinopeutta koulun lähellä, jossa kulkee pieniä koululaisia, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen.

-Kaakkois-Suomessa nopeusnäyttöjä pidettiin vuonna 2015 kymmenessä eri kohteessa ja näistä Kaljaniementien lukemat ovat synkimmät. Suurimmat ylinopeudet ajoittuvat viikonloppuöihin, mutta kaikista huolestuttavinta on, että yli 80 kilometriä tunnissa olevia ajonopeuksia on mitattu myös koulun alkamis- ja päättymisaikoihin, kertoo Lehtonen.

Nopeus vaikuttaa seurauksiin

Nopeuden kaksinkertaistuessa jarrutusmatka nelinkertaistuu. Törmäystilanteessa nopeus vaikuttaa seurauksiin, kuten siihen, selviytyykö jalankulkija tai pyöräilijä hengissä. Liikenneturvan mukaan ajonopeuksien pudottaminen pudottaa varsin nopeasti myös onnettomuusmääriä ja vähentää vakavia henkilövahinkoja. Esimerkiksi 30 kilometrin tunnissa törmäysvauhdilla yli puolet jalankulkijoista selviää lievin vammoin, viidenkympin vauhdissa enää neljännes.

Kaljaniementien merkittävät ylinopeudet ovat vakava viesti autoilijoille: Omaan ajonopeuteen on syytä kiinnittää huomiota - varsinkin kun otetaan huomioon Ruokolahdella Kirkonkylän koulun toimiminen väistötiloissa useissa toimipisteissä, myös Salosaaren puolella, muistuttaa Arja Villanen Ruokolahden kunnan teknisestä toimesta. Koululaisia kulkee edestakaisin Salosaaren ja Rasilan väliä päivittäin suuria määriä.

Talven pimeys, liukkaus ja lumisateet tuovat lisää haastetta turvalliseen ajamiseen. Heijastimet on pienten ja isompien kulkijoiden hyvä pitää mukana menossa, ja autoilijoiden ajaa erityisen varovaisesti ja tarkkaavaisesti. JH