lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Me itse päätämme mitä päässämme tapahtuu

 

Viimeisessä osassa Ruokolahden kunnan liikuntatoimen järjestämiä luentoja puhuttiin kenties siitä kaikkein tärkeimmästä: henkisestä hyvinvoinnista. Puhumassa ollut NLP-kouluttaja Susanna Knuuttila rohkaisi jokaista luottamaan tietävänsä sisimmässään mitä tarvitsee. Arjen kiireissä faktoihin ja tiedon haalimiseen keskittyessämme me vain kadotamme yhteyden sieluumme, siihen mitä olemme puhtaimmillamme.

Missä tilanteessa sinä kohtaat itsesi? Joku tekee sen pilkillä, joku toinen marjametsässä, ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Milloin olet viimeeksi pohtinut, mitä sinulle kuuluu? Ei lapsillesi, puolisollesi, työhösi, vaan juuri sinulle. Kun sinä voit hyvin, myös ihmiset ympärilläsi voivat hyvin.

- Jos olen kadoksissa itseltäni, olen etäällä muistakin ja minua on vaikea kohdata, Knuuttila ajattelee. Se, miten mielessämme puhumme itsellemme, heijastuu ihmisiin lähellämme.

NLP eli Neuro-linguistic Programming on ajatusmalli, jossa ajatellaan kehon ja mielen olevan kokonaisuus. NLP:n avulla opetellaan hallitsemaan omia ajatuksia ja tunnetiloja sekä muuttamaan negatiivinen positiiviseksi. Loppujen lopuksi aivomme eivät tiedä, mikä on totta ja mikä omaa kuvitelmaamme, joten ajatusten voima on suuri, Knuuttila kertoo. Me itse päätämme mitä päässämme tapahtuu.

Tunteita tulee ja menee ja joskus emme tunnista niitä tai meidän on vaikea päästää niistä irti, jolloin ne vievät meitä kuin pässiä narussa. Jokaisella tunteella on meille viesti, se pitää kuulla ja päästää sitten tunne menemään, NLP-kouluttaja opastaa.

Elämä kantaa kuitenkin

Kaikilla on elämässään ylä- ja alamäkiä, jokaisella on omanlaisensa tarina. Ei ole kahta samanlaista ihmistä, ei kahta samanlaista elämää.  Susanna Knuuttila itse on imatralainen erityisluokaopettaja, hyvinvointiohjaaja ja kolmen lapsen äiti. Häntä itseään NLP:ssä on kiinnostanut muun muassa se, miten pitää tasapaino eri tilanteissa niin etteivät tunteet lähde hallitsemaan. Vaikka elämä ei ole aina ollut helppoa, Susannan asenne vaikeuksiin on, että elämä kantaa kuitenkin, vaikka joskus koulii.

Knuuttilan mukaan meistä jokaisella on oikeus olla oman elämämme tähtiä ja parhaita versioita itsestämme. Mutta miten se hyvä, joka meissä on, pääsisi sitten esiin? Ainakin kannattaa miettiä, kuka minä olen ja mikä minulle on tärkeää, mitä haluan tuoda maailmaan, mikä on elämäntehtäväni?


Knuuttila kehotti luennolla pohtimaan tilannetta, jossa olet ollut parhaimmillasi ja vahvimmillasi. Miltä se tuntui ja voisiko sen tunteen tuoda jokapäiväiseen elämään? Voimavaroja voi lähteä hakemaan hyvien kokemusten kautta.

Jokainen meistä kaipaa kohtaamista, rohkaisua, hyväksyntää, läsnäoloa, rakkautta ja kannustusta. Jokainen meistä on yhtä merkityksellinen toisille ihmisille ja maailmassa, Knuuttila pohtii. Koskaan ei saa olla liian kiire pysähtyä ja olla läsnä toiselle. Riittää kun on, tässä ja nyt. Lopulta riitämme sellaisena mitä olemme, emme sen kautta mitä teemme.

Jaana Hellstén