lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Vaikeavammaisellekin on laskettelu mahdollista

 

Laskettelukeskus FreeSkissä vietettiin viime lauantaina Lumilauantaita eli soveltavan liikunnan ulkoilutapahtumaa. Tapahtuma oli suunnattu varsinkin erityistä tukea tarvitseville henkilöille ja heidän perheilleen. Tapahtumassa sai muun muassa tietoa soveltavan liikunnan välineistä ja mahdollisuuksista vuokrata niitä.

Etukäteen ilmottautuneilla tusinalla vammaislaskijalla oli mahdollisuus osallistua kelkka- ja pystylaskettelun opetukseen. Koulutussuunnittelija Anssi Helin Malikesta kertoi, että tarkoituksena on vaikkapa mahdollistaa rakkaan harrastuksen jatkuminen perheessä, jossa on vaikeavammainen lapsi. Mistään ei tarvitse luopua vamman takia ja riittävällä harjoittelulla kilpaurheilukin on mahdollista esimerkiksi alppihiihdossa.

1996 perustettu Malike- toiminta on tarkoitettu vaikeavammaisille ihmisille, jotka tarvitsevat osallistumiseen ja liikkumiseen toisen ihmisen tukea ja toimintavälineen. Malike tulee sanoista matkalle, liikkeelle, keskelle elämää. Ajatuksena on kannustaa vaikeavammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään lähtemään rohkeasti ulos talosta, pois pihasta uusien kokemusten pariin, kerrotaan Maliken omassa lehdessä. Sopivalla tuella ja oikealla asenteella osallistuminen mahdollistuu. Malike järjestää erilaisia kokeilutapahtumia, kuten valtakunnalliset Lumilauantait, retkipäiviä, toiminnallisia vertaistuen kursseja ja toimintavälinekoulutusta. Malikelta voi myös vuokrata toimintavälineitä kokeiltavaksi ja saada neuvoja niiden käytössä ja hankinnassa. Välineet ovat omaksi hankittuina arvokkaita, joten ensin on hyvä kokeilla, sopiiko apuväline varmasti omaan käyttötarpeeseen. Hankkimiseen on mahdollista saada tukia ja tästä tietoa löytyy myös Malikesta, Helin muistuttaa.

Toisen ihmisen ja välineen varassa

Apuvälineitä löytyy muun muassa melontaan, retkeilyyn, luisteluun, hiihtoon, lasketteluun, lumilautailuun ja pyöräilyyn. Maastopyörätuolilla pääsee paitsi metsään myös jäälle, lumelle, rantahiekalle ja suoraan pyörätuolista uimaan. Anssi Helin kertoi, kuinka tuoli mahdollisti viime kesänä erään asiakkaan pääsemisen ensimmäistä kertaa elämässään metsään ja mataluutensa ansiosta myös marjojen poimimisen. Meille monelle on itsestäänselvyys ja oma valinta pystyä lähtemään mihin tahansa, mutta vaikeavammainen on aina toisen ihmisen ja välineen varassa, pohdiskelee Anssi Helin. Maliken työssä on myös kysymys läheisten asenteisiin vaikuttamisesta. Tärkeää on, että jokainen voisi löytää itselleen tärkeitä juttuja ja saada osallistumisen kokemuksia.

Maliken välinevuokraamoita on Tampereella, Rovaniemellä ja Helsingissä, mutta Imatraltakin, Poutapilven palvelukeskuksesta, löytyy peräkärryllinen välineitä vuokrattavaksi. Esimerkiksi Vuoksenniskan harjaantumiskoulussa niitä on päästy käyttämään, kertoo Satakielen laulu ry:n puheenjohtaja Seppo Vainikka.

Lumilauantai-tapahtumaa olivat järjestämässä muun muassa Imatran ja Lappeenrannan liikuntatoimet, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, Malike, FreeSki ja Saimaan ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulu Saimian fysioterapeuttiopiskelijat olivat järjestäneet kaikille avointa ja maksutonta oheistoimintaa laskettelun ohelle. Mukana oli pulkkamäkeä, lumikenkäilyä, suopunginheittoa, lumesta rakentamista, letunpaistoa ja kelkkajääkiekkoa. Fysioterapeuttiopiskelija Emmi Nieminen kertoi, että Saimiasta oli rinteessäkin pari tyttöä apuna. Eri lukuvuosien opiskelijat saivat tapahtumasta projektipisteitä opintoihinsa.

Väkeä oli Lumilauantaissa hyvin liikkeellä ja Riitta Pellinen Imatran kaupungin liikuntapalveluista arveli, että päivän aikana voi tapahtumassa käydä satakin ihmistä. Tapahtuma oli FreeSkissä myös toissavuonna ja Pellinen kehuu laskettelukeskuksen tulleen kaikessa hienosti vastaan. FreeSkin Tuomas Toiviainen totesikin, että kaikenlaiset liikkujat kuuluvat menoon mukaan ja tapahtuma antaa heillekin ideoita siitä, mitä voidaan parantaa sen mahdollistamiseksi. JH