sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

.

Suomi100 juhlavuosi muotoutuu vähitellen

 

Etelä-Karjalan Liitto oli kutsunut koolle Lappeenrannan Kehruuhuoneelle maakunnan väkeä ideoimaan ja saamaan tietoa ensi vuoden tapahtumista. Juhlavuoden ohjelma muodostuu itsenäistä, erilaisten toimijoiden toteuttamista hankkeista. Teemaksi on valittu Yhdessä, ja teeman mukaisesti ohjelmahankkeiden tulee vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Etelä-Karjalassa aluekoordinaattorina toimii Virve Lindström.

- Asioiden tekeminen yhdessä on ollut yksi tärkeimmistä Suomen menestystekijöistä, totesi Hannu Hyttinen Valtioneuvoston kansliasta esitellessään valtakunnallista hanketta maakunnan yleisölle. Valtakunnallisesti juhlavuosi käynnistyy uudenvuoden aattona, maakunnallisesti kutsuvierastilaisuudella 6. päivä tammikuuta.

Valtakunnalliseen hankkeeseen voi hakeutua mukaan tietyin edellytyksin. Tapahtuman tai tilaisuuden tulee olla erityisesti itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvä ja se tulee toteuttaa Yhdessä-teemalla. Mukaan voi hakeutua tekemällä ehdotuksen juhlavuoden ohjelmaksi. Verkossa on meneillään avoin haku osoitteessa suomi100finland.fi

Etelä-Karjalassa teemana Karjalaisuus

Etelä-Karjalassa Yhdessä-teeman lisäksi toisena teemana on Karjalaisuus. Maakunnassa tapahtumavuoden budjetti on 180 000 euroa. Puolet rahoituksesta tulee omalta alueelta, puolet valtion kassasta. Maakuntaliitto on aikaisemmin järjestänyt kaksi ideointitapahtumaa juhlavuotta silmällä pitäen. Maakunnallisen hankkeen on ensin tultava hyväksytyksi Suomi 100 -ohjelmassa. Toteutus täytyy tapahtua Etelä-Karjalan alueella. Hakija voi olla henkilö, ryhmä tai organisaatio.

Tuen määrä on enintään 50 prosenttia hankkeen kustannuksista. Kuten Virve Lindström totesi, kyse on siemenrahasta, omaa rahoitusta tarvitaan.

Luonto vahvasti esillä

Metsähallituksen Luontopalvelut organisoi juhlavuonna neljä Luonnon päivää. Teemaa esitellyt Joel Heino totesi, että luonto tekee onnelliseksi, hoivaa ja hellii terveyttä.

Ensimmäinen Luonnon päivä on 4. helmikuuta, silloin sukelletaan talveen, nautitaan talven suomista liikuntamahdollisuuksista. 20. päivä toukokuuta on aika kokea kevät luonnossa keräämällä vaikkapa viisi villiyrttiä ja käyttämällä niitä ruuanlaitossa. Päivä on myös ravintolapäivä. 17. päivä kesäkuuta on aika nauttia kesäyöstä yöpymällä ulkona. 26.8. vietetään vuosittaista Suomen luonnon päivää tekemällä eväsretkiä luontoon.
Näistä kaikista ensi vuoden tapahtumista voi kesäkuusta alkaen tehdä ilmoituksen Metsähallituksen sivuilla olevalle kartalle, myös ihan pienistä tapahtumista.


Ruokolahdella ideoidaan pian myös

Anu Talka esitteli aikaisemmissa tilaisuuksissa esiin tulleita ehdotuksia ja ajatuksia, joita sata vuotta täyttävä Suomi on maakunnan väessä herättänyt. Tilaisuuden päätteeksi osallistujat pääsivät ideoimaan lisää tapahtumia Suomi 100 -juhlavuoteen.
Talka kehotti miettimään, mitä tai keitä muita sadan vuoden juhlijoita ensi vuonna on. Esiin voisi nostaa esimerkiksi sata vuotta täyttäviä henkilöitä tai järjestöjä

Ruokolahden kunnassa paikallisia toimijoita on kutsuttu koolle valtuustosaliin 20.4. kello 17 alkaen. Koolle kutsujana on kunnan tapahtumakoordinaattori Terhi Äijö. On aika ideoida ruokolahtelaisia tapahtumia, jotka kunnioittavat sata vuotta täyttävää kotimaatamme.

Airi Ruokonen