sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

.

Vinkkejä keväiseen puutarhaan

Kevään kasvukausi on käsillä ja monet viherpeukalot aloittavat pihahommat. Mutta tiedätkö, mitä puutarhassa kannattaa nyt tehdä ja mitä välttää? Moni saattaa väärien uskomusten takia jättää tärkeät toimenpiteet tekemättä tai aiheuttaa jopa suoranaista hallaa puutarhalleen. Hong Kongin puutarha-asiantuntija Santeri Urhonen antoi vinkit kevään puutarhanhoitoon.

Pensaiden ja pensasaitojen alustoja ei kannata siivota puhtaaksi keväällä. Kasvualustalle kannattaa lisätä haketta ja silppua, jota syntyy pihaa siivotessa.

Puut ja pensaat on hyvä leikata varhain keväällä, kun niiden silmut eivät ole vielä auenneet. Silloin pensaat ja puut ovat vielä levossa, ja ne menettävät vähemmän ravinteita leikkauksen yhteydessä. Jos kuitenkin myöhästyt alkukevään leikkaamiselle otollisesta ajankohdasta, leikkaa puut ja pensaat vasta syksyllä. Poikkeuksena ovat mahlapuut ja koristekasvit, kuten luumu-, kirsikka- ja vaahterapuu, jotka kannattaa mahlan takia leikata juhannuksen jälkeen ja elokuun loppuun mennessä.

Moni saattaa ajatella, että lannoittamalla nurmikkoa sitä joutuu leikkaamaan jatkuvasti. Tämän takia nurmikko saatetaan jättää hoitamatta, vaikka itse asiassa hyvässä kunnossa oleva nurmikko kasvaa hillitysti ja tasaisesti. Nurmikko on monivuotinen kasvusto, joka voi hyvin, kun se pidetään lyhyenä ja lannoitetaan keväällä kasvun alkaessa ja juhannuksen tienoilla. Hyvin hoidettu nurmikko pärjää pitkillä ja poikkeavilla sääjaksoilla, kestää kulutusta ja onkaunis katsella.