maanantai 1. kesäkuuta 2020

.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on toiminut 20 vuotta

Jätteiden lajittelu on tänä aikana kehittynyt suurin harppauksin

Ruokolahti on ollut mukana Etelä-Karjalan Jätehuoltoyhtiön toiminnassa sen toiminnan alusta alkaen. Kahdenkymmenen vuoden aikana kansalaiset ovat oppineet lajittelemaan jätteensä. Kaatopaikat käyvät tätä vauhtia tarpeettomaksi. Ruokolahdella toimii Myllyntaustan teollisuusalueella jäteasema, joka on avoinna talven aikaan yhtenä iltapäivänä viikossa ja kesän aikana kahtena iltapäivänä.

Jätehuoltoyhtiön täyttäessä 20 vuotta, maakunnan jäteasemilla on pidetty avointen ovien päiviä ja yhtiö on luvannut kokeilumielessä ottaa vastaan veloituksetta kotitalouksien pieniä jätemääriä. Viime viikon torstaina Jätehuollon väki oli Ruokolahden jäteasemalla antamassa jäteneuvontaa kahvitarjoilun kera. Kello 15 mennessä paikalla oli käynyt 60 henkeä ja myöhemmin vielä usea kuorma kurvasi jäteasemalle.

Jäteasemalla otetaan vastaan energiajätettä, esimerkiksi polttokelpoista puuta, lajiteltua rakennusjätettä ja huonekaluja. Tänä kesänä näistä ei veloiteta. Jatkuvasti asemalle otetaan veloituksetta vastaan vaarallisia jätteitä, kestopuuta, hyötyjätteitä, kuten metalli, kartonki, paperi ja lasi. Asemalle voi tuoda myös sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä henkilöauton peräkärrykuormallisen verran risuja ja haravointijätettä.

Kesän aikana lokakuun loppuun saakka Myllyntaustan jäteasema on avoinna torstaina ja perjantaina kello 13 - 18 välisenä aikana. Talven aikana asema on avoinna vain torstaisin. Myöhemmin kesällä Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy järjestää ongelmajätekeräyksen Ruokolahdenkin kylillä.
Airi Ruokonen


Tiesitkö, että...

Vuonna 2015 vaarallisia jätteitä kerättiin Etelä-Karjalassa yhteensä 259 600 kg, josta 95 250 kg keräyskierroksilla. Vaarallisten jätteiden keräyskierroksilla vastaanotetaan akut, jäteöljyt, kiinteät öljyiset jätteet, maalit ja lakat, liottimet, torjunta-aineet, rotanmyrkyt, loisteputket, energiansäästölamput ja lääkejätteet.

Vaarallisten jätteiden keräykseen eivät kuulu sähkölaitteet, kylmälaitteet tai asbesti.

Ruokolahdella vaarallisia jätteitä kerätään torstaina 7.7. 16 ja öljyn imuauto on mukana kierroksella.

Kosmetiikan joukosta löytyy useita vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvia tuotteita. Esimerkiksi kynsilakat ovat verrattavissa muihin maaleihin tai lakkoihin, joten niiden paikka ei ole kuivajäteastiassa, täysin kuivia pulloja lukuunottamatta. Myös asetonia sisältävä kynsilakanpoistoaine kuuluu vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Vaarallista jätettä ovat myös esimerkiksi vajaat hiuslakkojen ja deodoranttien aerosolipullot sekä alkoholia sisältävät hajuvedet.

Uudenvuodet tinat ovat nimestään huolimatta pääasiassa lyijyä ja ovat siksi vaarallista jätettä. Ekologinen vaihtoehto on sulattaa tavallista taloussokeria tinan sijasta.

Lähde: Etelä-Karjalan jätehuolto