torstai 21. tammikuuta 2021

.

Hannu Siitonen vieraili Kaikun järjestämässä luontopäivässä

Parikkalan mies Hannu Siitonen on tullut tunnetuksi luontokuvaajana, erityisesti hän on aikaisemmin kuvannut kuukkeleita. Siitonen kertoi saaneensa ensimmäisen kameran isältään ollessaan 12 vuoden ikäinen.

- Luonto on kiinnostanut minua aina, totesi Siitonen. Samalla hän korosti, että hyviä kuvia luonnon eläimistä saadakseen on tunnettava kuvattavan eläimen elinympäristö ja sen käyttäytyminen perusteellisesti. Eli kuvauskalusto ei ole niin ratkaiseva.
– Luonnon tuntemus ja näkemys on tärkeämpi kuin kalliit laitteet, totesi  Siitonen.

Hannu Siitonen kertoi, miten tehtiin kuvauksia Metsän tarina ja Järven tarina elokuviin. Mukana tekemässä oli rautainen tiimi. Kolmen vuoden ajan kuvattiin aineistoa dokumenttia varten. Kuvista tehtiin 16 minuutin mittainen traileri, jonka kanssa lähdettiin hakemaan rahoitusta. Rahoitus varmistui, aineistosta syntyi elokuva, jonka tuottajana oli Marko Röhr. Aineistoa oli paljon kasassa, mutta kuvauksia jatkettiin vielä toiset kolme vuotta. Siitosen lisäksi kuvaamassa olivat Mikko Pöllänen ja Teemu Liakka. Elokuvaan haluttiin saada mukaan kaikki vuodenajat. Noina vuosina olikin kunnon pakkastalvia, joten kuvaukset onnistuivat.

Kuvauksia elokuviin on tehty Etelä-Karjalan alueella, myös Ruokolahdella. Metsän tuhoutumisesta saatiin hyvää kuvaa, kun Asta- ja Veera-myrskyt raivosivat maakunnassa kesällä 2010. Selkeästi tunnistettava paikka elokuvassa on Haukkavuori ja sen uljaat maisemat.

Luontokuvaus on pitkäjänteistä puuhaa. Maastoon on lähdettävä tutustumaan kelillä kuin kelillä, mutta kuvausta varten myös valaistusolosuhteiden on oltava otolliset. Kuvaajat seurasivat liito-oravaa kahden viikon ajan. Vasta sen jälkeen ryhdyttiin kuvaamaan, kun oravaperheen päivärytmi oli saatu selville. Onnenkantamoisena Siitonen sai seurata ilveksen poikasten kisailua. Tämä harvinainen tapahtuma päätyi elokuvaan yhtenä sen kohokohtana.

Siitonen tuntee kuukkelin elämän hyvin tarkkaan vuosikymmenten seurannan perustella. Hän harmittelee sitä, että kuukkelin elinpiiri Etelä-Karjalassa kapenee. Sen reviirejä oli maakunnassa joku vuosi sitten vielä seitsemän, nyt enää kolme. Kuukkeli tarvitsee elääkseen noin neliökilometrin suuruisen reviirin, jossa on oltava mukana vanhaa metsää.
– Elän, missä kuukkelit ovat ja kuvaan, totesi Siitonen. Tästä toiminnasta on peräisin syvä lajituntemus.

Metsän tarina -elokuvan suuri suosio oli yllätys myös sen tekijöille. He olisivat olleet tyytyväisiä 25 000 katsojaan, mutta jo 90 000 henkeä on nähnyt elokuvan. Suosittu elokuva on myyty myös 30 maahan. Elokuvan sisällön lisäksi sen vahvuutena on Panu Aaltion säveltämä musiikki.

Menestyksen rohkaisemina tekijät ryhtyivät kuvaamaan elokuvaa Suomen järvistä. Syntyi Järven tarina, luontoseikkailu tuhansien järvien vesissä. Elokuva on rakennettu vanhojen suomalaisten uskomusten pohjalle. Pääosassa on luonto, ihmisiä ei elokuvassa näy. Tätä elokuvaa varten Hannu Siitonen seurasi kolmen vuoden ajan joutsenpariskunnan elämää. Tuloksena oli paljon materiaalia pariuskollisen linnun elämästä. Toinen kiinnostava kuvattava oli kaakkuri, joka pesii pienillä lammilla, mutta käy hakemassa saaliskalat isommista järvistä.

Sekä Metsän tarina että Järven tarina tullaan näkemään televisiossa 10 minuutin mittaisina jaksoina. Lähetysajankohta ei vielä ollut tiedossa. Kuvat suomalaisesta luonnosta leviävät eri puolille maailmaa. Myös meidän luonnossamme on paljon kaunista katseltavaa.

Luontopäivän ohjelma jatkui opastetuilla luontokierroksilla kirkonmäen ympäristössä asiantuntijoiden johdolla. Viideltä vietettiin vielä perinteistä luontoiltaa, jossa asiantuntijat vastasivat osallistujoiden kysymyksiin. Asiantuntijoina olivat paikalla Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkija Juha Jantunen, luontokartoittaja Karri Kuitunen sekä Kaakkois-Suomen Riistakeskuksen riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Kaikussa oli esillä myös Metsän asukit -luontovalokuvanäyttely sekä täytettyjä eläimiä, esimerkiksi täysikokoinen naaraskarhu.Kierrettävissä oli jo ennen luontopäivää luontorastipolku tehtävineen. Polulla kysyttiin muun muassa kuinka monta kertaa sekunnissa hyttysen siivet lyövät ja miten jättipalsamia torjutaan. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin palkintoja.

Airi Ruokonen