maanantai 1. kesäkuuta 2020

.

Elonkorjuujuhlia vietettiin kauniissa säässä

 

Myrskyn jälkeinen aamu aukeni aurinkoisena ja Elonkorjuujuhlissa saatiin nauttia kauniista päivästä. Juhla alkoi perinnemessulla kirkossa, jonka jälkeen ulkomuseoalueella päästiin markkinatunnelmiin. Tapahtuman avasi ministeri Kimmo Tiilikainen. Hän totesi, että entisaikaan elonkorjuu oli vuoden kohokohta ja sen oli onnistuttava, sillä elanto oli kiinni sadosta. Vaikka maailma on nyt erilainen, ministeri oli iloinen siitä, että tapahtuma muistutti ruuan tärkeydestä. Markkinoiden vetonaula, uutispuuro, toi esiin sen, miten tiukassa leipä ennen oli ja miten sitä siksi kunnioitettiin. Tälläkin kertaa puuron saaminen markkinaväen lautasille vaati monet talkoot ja useiden ihmisten työn.

Markkinoilla oli paikalla parikymmentä myyjää ja haitarimusiikki soi pitkin päivää Janne Vänskän toimesta. Kulttuuripalvelu Kaikun laskelmien mukaan markkinoilla kävi yli tuhat henkilöä. Tuttuja tavattiin ja kuulumisia vaihdettiin. Iltapäivällä ratkaistiin myös, ketkä ansaitsivat Ruokolahen parhaan yhistyksen tittelin.

Riihen edustalla jonotettiin riihitetyistä luomuruisjauhoista tehtyä ruispuuroa. Suurin osa nautti puuronsa perinteisesti voisilmällä ja mukillisella maitoa. Tänäkin vuonna puuron keitti kokemuksella Anni Hupli hauduttaen sitä useamman tunnin seurakuntatalon keittiössä. Myynnissä oli myös ruisjauhoja ja tässä resepti Ruokolahden pitäjäruuat -vihkosesta, miten jauhoista saa tehtyä puuron kotona.


Ruishuttu eli uutispuuro

2 litraa vettä
2 tl suolaa
n. 5 dl riihitettyjä ruispuurojauhoja

Kiehuvaa, suolal maustettuu vettee ripotellaa ruisjauhoi. Samal hämmennettää koko ajan.
Hutu annetaa hautuu kypsäks.

Puuroa kannattaa hauduttaa puolestatoista kahteen tuntiin.


Elokorjuumarkkinoilla kisattiin Ruokolahen parhaan yhistyksen tittelistä. Mukana kilpailussa olivat Ruokolahden harrastajateatteri sekä Ruokolahden Laulu-Eukot. Useiden lajien ja tiukan kilvan jälkeen voittajaksi julistettiin nuoren puheenjohtajansa Konsta Lappalaisen johdolla kisannut RuoHat. Erityisesti naulojen hakkaamisessa he päihittivät kilpakumppaninsa. JH

Laulu-Eukot kuitenkin vetivät itsensä kehumisessa pitemmän korren ja tässä osa heidän kehuistaan:

Meil on sit iha mahtava eukkokuoro! Myö ollaa nii hyyvvii et Tonteri Harri sano kerra,  jot myö ollaa Suome paras naiskuoro. Ainakii häne mielest. Meitä on melkei 30 ja on eukkoo jos minkälaista. On issoo, on pientä, lihavaa ja laihaa, tummaa, vaaliaa ja jokkuu harmaapääkii. Painookii on meije kuoros yhteesä nii paljo jot siin jääp joku rimppakinttune akkakuoro toiseks! Meil on monta iha virallistakii Ruokolahe eukkoo; ainakii viis tai kuus... Mei eukot ku laulaa ni ukkokuorokii kuuntelo haavi auk ja ne koittaa ellää nii sovus meije kans, jot pääsööt joskus sit meije kans laulamaa. Ainakii vappun... Meil on mahottoma monta ääntä ja joka eukol on nii vahvat keuhkot, jot myö ku siel Putapestis, Linnavuorel vetästii keskel yötä Suome laulu ni kyl kuulu toisel puolel Tonavaa... Meil on mahottoma hyvä henki eli viilis ja lupsakka porukka. Myö ollaa nii mukavii,  jot uusii laulajiikii otetaa iha millo vaa. Ain saap tulla meije porukkaa mukkaa laulamaa. Kyl se o sit mahottoma hienoo olla laulueukko!