maanantai 1. kesäkuuta 2020

.

Tavoitteena saada kaikki esi- ja peruskoululaiset Kirkonkylän kouluun lukuvuoden 2018 alusta alkaen

Vuosi sitten juhlittiin Vaittilan, Ruokolahden vanhimman koulun, 150-vuotisjuhlaa. Nykyään toimipiste on osa Kirkonkylän koulua. Näillä näkyminen koulutyö koulussa lakkaa vuonna 2018.

 

Kunnanhallitus antoi sivistyslautakunnalle tehtäväksi valmistella kouluverkkomuutos, joka astuisi voimaan 1.8.2018. Tavoitteena on yksi koulu kaikille kunnan peruskoululaisille ja esiopetuksessa oleville. Toteutuessaan Virmutjoen ja Huhtasenkylän toiminta lakkaisi samoin Kirkonkylän Vaittilan yksikön.


Uudistus on ajankohtainen uuden koulun valmistuessa vuonna 2018 Kirkonkylälle. Kunnanvaltuusto on viime vuoden elokuussa hyväksynyt hankesuunnitelman, jonka lähtökohtana on saada kaikki kunnan esiopetuksen ja peruskoulun oppilaat samoihin tiloihin. Uusi koulu rakennetaan uuden päiväkodin ja liikuntahallin yhteyteen. Entisen Rasilan päiväkodin tiloja on myös tarkoitus käyttää opetustilana.

Oppilasennusteen mukaan lukuvuonna 2018-19 Ruokolahdella on 36 esiopetuksen oppilasta ja 441 peruskoulun oppilasta. Tällä lukukaudella esiopetusta annetaan Kirkonkylässä, Virmutjoella ja Huhtasenkylällä. Esiopetuksessa on 58 oppilasta ja luokilla 1 - 9 oppilaita on 432.
Uuden koulun rakentaminen on Ruokolahden kunnan suurin yksittäinen investointi sen historiassa. Rahavarat eivät riitä tulevaisuudessa ylläpitämään koulukiinteistöjä, joihin kohdistuu saneeraustarpeita. Kunnalla on myös muita kiinteistöjä, jotka kaipaavat korjaustoimenpiteitä.

Airi Ruokonen

 

Kyläkouluja on lakkautettu vuosien saatossa eri puolilta pitäjää

Ruokolahden kouluverkkoa on muokattu vuosikymmenten saatossa useaan otteeseen. Parhaimmillaan kouluja taisi olla parikymmentä, nyt esillä on siirtyminen yhteen kouluun koko kunnan alueella. Vaikeimman päätöksen edessä päättäjät lienevät olleet 90-luvun lopulla, kun kunnassa tehtiin esitys kolmen koulun, Tarkkolan, Utulan ja Äitsaaren, lakkauttamisesta kertaheitolla. Valtuustossa lakkautuspäätös syntyi äänestyksen jälkeen tammikuussa 1999.

Tarkkolan oppilaat jatkoivat koulutyötään Puntalan koulussa, osa oppilaista siirtyi Rautjärven puolelle kouluun vanhempien huolehtiessa kuljetuksista. Utulan koululaiset jatkoivat koulun käyntiä Virmutjoella ja Äitsaaren lapset Vaittilassa ja Kirkonkylässä.

Toiminta Pohjalankilan koululla päättyi  vuonna 2006, lapset siirtyivät kouluun Virmutjoelle. Tarkkolan talousalueella asuvat lapset joutuivat jälleen uuteen kouluun, kun opetus Puntalan koulussa lopetettiin vuonna 2009. Jäljelle jäivät Huhtasenkylän, Virmutjoen koulut sekä Vaittilan yksikkö, joka hallinnollisesti kuuluu Kirkonkylän kouluun. Nyt on käynnistymässä suunnittelu, jonka tavoitteena on kaikille tarkoitettu uudenaikainen koulu Kirkonkylässä. AR