maanantai 1. kesäkuuta 2020

.

Kouluverkkoasioista keskusteltiin kunnantalolla hyvässä hengessä

Maanantai-iltana Ruokolahden kunnantalolla pidettiin tiedotus- ja kuulemistilaisuus koskien kouluverkkoasioita. Näillä näkymin syksyllä 2018 kaikki koululaiset aloittavat yhdessä koulussa ja opetus päättyy Huhtasenkylässä, Virmutjoella ja Kirkonkylän koulun Vaittilan yksikössä. Tilaisuuteen saapui paikalle pienten lasten vanhempia keskustelemaan päättäjien kanssa. Eniten huolta tulevasta tuntui olevan Vaittilan yksikön nykyisten ja tulevien oppilaiden vanhemmilla. Uuteen kouluun siirtymistä ei sinänsä vastustettu, mutta koulukyytiasiat huolestuttivat pienimpien koululaisten osalta.

Tilaisuuden avasi kunnanjohtaja Antti Pätilä. Hän totesi, ettei koulun hyvyyttä ratkaise sen koko. Yksi yhteinen koulu takaa tasavertaiset mahdollisuudet kaikille kunnan koululaisille opintojensa suhteen. Lisäksi vanhat koulurakennukset, Vaittilaa lukuunottamatta, vaatisivat satojen tuhansien korjauksia lähivuosina, jotta niissä voisi koulutoimintaa ylläpitää. Uuden koulun tullessa hyvin kalliiksi, jostain pitää myös karsia.

Kaikki koululaiset ja henkilökunta on nähty parhaana siirtää kertarytinällä samaan kouluun opettelemaan yhteiseloa, jotta koulu ei olisi muutostilassa vuosikausia. Kunnanjohtaja Pätilä kysyikin: tarraudummeko vanhaan vai uskallammeko avautua uudelle?

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouko Savolainen ja kysymyksiin vastaamassa olivat muun muassa kunnan sivistystoimenjohtaja Eija Markkanen sekä  tekninen johtaja Arja Villanen, samoin Kirkonkylän koulun rehtori Kari Stenberg sekä apulaisrehtori Aleksi Puustjärvi. Paikalla oli myös sivistyslautakunnan sekä  kunnanvaltuuston jäseniä.

Ekaluokkalaisen koulutie

Vanhempia kiinnosti erityisesti tuleva koulukyydin kilometriraja, joka on nyt neljä kilometriä, sekä Ukonsalmen sillan ylitys. Neljän kilometrin kävely suuntaansa, säässä kuin säässä, on ekaluokkalaiselle pitkä matka, eikä kaikilla ole mahdollisuutta järjestää töitään niin, että voisi lasta kuljettaa. Mitä sitten, kun ekaluokkalaiset keksivät kiipeillä sillan kaiteella tai oikaista heikkojen jäiden yli, huolestuneet vanhemmat kysyivät. Joukossa tyhmyys tiivistyy. Eräs vanhemmista kysyi, pitääkö kaikkien muuttaa haja-asutusalueelle, että lapset saavat kouluun kyydin.

Koulukyytien osalta todettiin päättäjien puolesta, että Vaittilan alueelta kuljetettavien lasten koulukyytikustannukset ovat vain pisara meressä suhteessa kunnan muihin koulukuljetuskuluihin, varsinkin kun Sudenautiolta ja Kalliorannasta sekä Äitsaarelta kuljetetaan lapsia joka tapauksessa. Rehtori, kunnanjohtaja sekä sivistystoimen johtaja lupasivat ottaa Vaittilan pienimmät huomioon asian käsittelyssä ja koulukyytejä kilpailutettaessa, vaikka lopullisen päätöksen tekeekin kuntaan valittava uusi valtuusto. Lähtökohta Eija Markkasen mukaan koulukyytien järjestämisessä on turvallisuus, ikätasot ja kulkureitit huomioiden.

Koulussa tilaa kaikille

Uuden koulun kokoa miettineitä rehtori Stenberg lohdutti, että koulussa on tilaa helposti 560 oppilaalle, eikä ryhmäkokojen edes tarvitse olla suuria. Oppitunnit ovat jatkossa yhä vähemmän sidottuja luokkatilaan.

Tilaisuuden lopussa kunnanjohtaja kiitti hyvässä hengessä käydystä keskustelusta. Tilaisuudessa tuli ilmi selvä viesti siitä, miten asiat pitää järjestää. Kunnanjohtaja kehotti myös hyödyntämään suoria vaikutuskanavia tuleviin valtuutettuihin, jotka lopulta koulukyytiasioista aikanaan päättävät. Pätilä uskoi, että myös tulevilla päättäjillä on halua panostaa kunnan pienimpiin.

Kirjalliset mielipiteet kuntaan

Mahdolliset kirjalliset mielipiteet kouluverkkoasioista tulee toimittaa 28.10 klo 12 mennessä kuntaan esimerkiksi sähköpostitse osoitteella: kirjaamo(at)ruokolahti.fi Eija Markkanen lupasi, että kaikki viestit luetaan ja huomioidaan myös poliittisessa käsittelyssä tänä vuonna. JH