torstai 21. tammikuuta 2021

.

Eksoten asiakkaat Ruokolahdella ja Rautjärvellä pääosin tyytyväisiä

Eksoten Martti-hanke järjesti maanantaina Ruokolahden kunnantalolla pop up -asukastilaisuuden. Tilaisuudessa esiteltiin jokaiseen kotitalouteen jaetun kyselyn tuloksia sekä pyrittiin vuoropuheluun kuntalaisten kanssa sosiaali- ja terveyspalveluista. Tavoitteena oli tavoittaa niitäkin kuntalaisia, jotka eivät aktiivisesti käytä palveluita. Tiistaina samanlainen tilaisuus pidettiin Rautjärvellä. Paikalla olivat Eksotesta projektipäällikkö Vuokko Majoinen, Tea Pitkänen, Mira Pakanen sekä terveydenhoitajaopiskelija Noora Karsikko.

Vuoden alkupuolella käynnistyneellä Martti-hankkeella parannetaan maaseutuväestön hyvinvointipalvelujen saatavuutta kehittämällä uusia toimintamalleja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseksi yhdessä asukkaiden, järjestöjen ja kuntien palvelutuottajien kanssa. Esimerkiksi digitaalisilla ja liikkuvilla palveluilla on mahdollista täydentää haja-asutusalueiden palvelutarjontaa.

Asiakaskyselyyn vastasi 982 kotitaloutta. Tarkoitus oli selvittää, mitä palveluita Ruokolahdella ja Rautjärvellä tarvitaan ja halutaan käyttää sekä ylipäätään asiakastyytyväisyyttä.

Pääosin Eksoten asiakkaat olivat tyytyväisiä. Lähes jokainen vastaaja oli käyttänyt palveluita ja saanut joko avun heti tai ajan jatkoselvittelyihin.

Aikoja Hyviksen kautta

Puhelin on edelleen suosituin tapa ottaa yhteyttä. Puhelinpalvelua on jo kehitetty niin, että Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Parikkalassa vastataan ristiin puheluihin. Keskimäärin 83 -87 prosentissa soitoista puheluun oli vastattu alle viidessä minuutissa. Vielä on tekemistä ainakin siinä, että aamun ensimmäisinä tunteina soittaisivat kiireellisesti aikaa tarvitsevat päivystyspotilaat.

Hyviksen ajanvarausta ei vielä myöskään oikein osata käyttää. Uutta tietoa monelle on varmasti esimerkiksi se, että alle 10-vuotiaille voi varata Hyviksen kautta jo edellisenä päivänä kello 14 jälkeen seuraavan päivän ensimmäisiä päivystysaikoja. Takaisinsoittopalvelussa kannattaa muistaa kuunnella viesti loppuun saakka, jotta numero ehtii tallentua jonoon. Tuntemattomasta numerosta soittajat eivät luonnollisesti myöskään jää listalle.

Tee riskitesti?

Tulevaisuudessa on yhä enemmän tavoitteena tavoittaa ihmiset ennen kuin hoidon tarve ehtii pahaksi. THL julkaisi viime vuonna riskitestit valtimo- ja muistisairauksien osalta osoitteessa omahoitopolut.fi. Riskitestien tekemisen jälkeen voi Hyviksen kautta olla yhteydessä terveysvalmentajaan ja saada tukea, ohjausta ja välineitä oman hyvinvointinsa ylläpitoon ja lisäämiseen.

Palveluohjaaja sitten taas neuvoo ja auttaa esimerkiksi toimeentulo-, arjenhallinta- ja hyvinvointiasioissa sekä erilaisiin palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Palveluohjaajat auttavat myös erilaisten etuuksien hakemisessa.
Julkiselle puolelle digitaaliset palvelut tulevat hitaammin kuin yksityiselle. Mahdollisuuksia on tulevaisuudessa paljon ja kehitys sähköisten palveluiden suuntaan. Tällä hetkellä jopa nuoret käyttävät Eksoten sähköisiä palveluita huonosti. Osittain voi olla kysymys siitä, ettei palveluista ole tietoa riittävästi.

Toisaalta täytyy muistaa, että koskaan kaikki eivät tule olemaan sähköisten palveluiden käyttäjiä: iän, kykyjen tai oman valinnan takia. Kuitenkin heidänkin on samalla tavalla saatava apu. Jatkossa suunta on yhä enemmän sähköisten palveluiden kehittämiseen. Ajanvaraus, neuvottelut suojatun internetyhteyden kautta ammattilaisen kanssa, chat-neuvontapalvelut, lääkärin vastaanotto videoyhteyden kautta, terveystietojen ja tutkimustulosten saaminen sähköisen palvelun kautta ja nimetön neuvonta internet-sivustolla ovat nousevana trendinä.

Jaana Hellstén