maanantai 1. kesäkuuta 2020

.

Etelä-Karjalan Kärki-Leader 20 vuotta

 

Seurakuntaopiston Jaakkiman kampuksella juhlittiin viime perjantaina Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin kaksikymmenvuotista taivalta. Noin kahdeksankymmentä juhlijaa oli saapunut paikanpäälle muistelemaan näiden vuosikymmenien aikana koettua ja tehtyä.

Kärki-Leaderin hallituksen yhdeksäs puheenjohtaja Jari Niiranen kertoi tervetulopuheenvuorossaan, että vuonna 1996 yhdistystä oli perustamassa 17 innostunutta kylien kehittäjää. Muutaman kunnan alueelta lähdettiin liikkeelle ja koko ajan toiminta laajenee, seuraavaksi kaupunki-Leaderiin. Vuosien aikana hankkeita on toteutettu yli neljäsataa, Niiranen muisteli. Hankkeet ovat muun muassa aktivoineet ja synnyttäneet yhteisöllisyyttä. Puheenjohtaja Niirasen mukaan toiminta on ollut ja tulee jatkossakin olemaan merkityksellistä monelta kannalta.

Ministeri Tiilikaisen juhlapuhe

Toiminnanjohtaja Riitta Bagge iloitsi nähdessään juhlassa monia tuttuja kasvoja matkan varrelta. Baggen esityksessä kerrattiin Leaderin olevan ”toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi.”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen piti juhlapuheen. Hänelläkin on oma Leader-taustansa ja sen pohjalta ministeri Tiilikainen pohti, että on aina parempi jos toiminta lähtee alhaalta ylöspäin, ihmisten omasta halusta vaikuttaa ympäristöönsä. Tiilikaisen mukaan Kärki-Leader on tuonut Etelä-Karjalaan monenlaista toimintaa, viihtyisyyttä sekä elinvoimaa ja henkistä vireyttä maaseudulle. Monet projektit olisivat olleet omin voimin mahdottomia toteuttaa, mutta ovat onnistuneet Leaderin avulla yhteistyössä toisten kanssa.

Jokainen hanke on omalla tavallaan merkityksellinen ja tärkeä askel eteenpäin. Kimmo Tiilikainen nosti esiin muun muassa Suikkalan lavan heräämisen uuteen elämään ja sen, miten Retsola on tuonut partiotoimintaan ja koko Äitsaarelle lisää virtaa.

Moninaisia muistoja

Markku-Pekka Antikaisen juontamassa juhlassa muisteltiin erilaisia hankkeita vuosien varrelta. Vuosiin on mahtunut monia toimijoita, haasteita, yhteishenkeä, kansainvälisyyttä, intoa, unelmia, suunnitelmia ja uusia työpaikkoja. Leader-toiminta nähtiin myös tavallaan kirjeinä joulupukille maaseudun puolesta.

Esimerkkejä onnistuneista hankkeista olivat muun muassa IPV:n päätoiminen työntekijä, Tanssistudio Jamin uudet tilat ja laajentuminen sekä Hannu Siitosen luontodokumentit. Ylipäätään toimijat kokivat, että hankkeista voi oppia paljon, kun laittaa itsensä likoon. Ideoita ja tekijöitä on riittänyt, eikä hiipumista ole ilmoilla.

Jaana Hellstén