torstai 21. tammikuuta 2021

.

Paikalliset opiskelijat ovat hyödyntämätön voimavara

Maakunnan oppilaitokset ovat jalkautuneet kertomaan mahdollisuuksista, joita ne voivat tarjota maakunnan yrittäjille. Saimaan ammattiopisto, Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat käynnistäneet Otsakorven säätiön tukemana yhteistyöhankkeen. Tavoitteena on lisätä oppilaitosten yhteistyötä ja parantaa opiskelijoiden työllistämismahdollisuuksia.

Oppilaitosten edustajat vierailevat syksyn aikana kymmenellä paikkakunnalla, kevään aikana vierailut jatkuvat. Viime viikon keskiviikkona iskuryhmä vieraili Ruokolahdella Jaakkiman kampuksella.

Yliopistolla on perustettu poikkitieteellinen Firmatiimi, jossa on kahdeksan jäsentä. Mukana on kaksi opiskelijaa ammattikorkeakoulu Saimiasta liiketaloudesta ja kuusi yliopiston tekniikan ja kauppatieteen opiskelijaa. Firmatiimi tulee pyydettäessä vierailulle pk-yrityksiin tuomaan tuoreita liikeideoita. Firmatiimi auttaa myös markkinoinnissa ja hinnoittelussa. Firmatiimi ei tee palvelumyyntiä, mutta sopimuksen mukaan opiskelijoiden osaamista voi hyödyntää harjoitustyössä ja vielä veloituksetta.

Yksi syy oppilaitosten jalkautumiseen maakuntaan on saada muualta tulleet opiskelijat jäämään Etelä-Karjalan alueelle. Sami Jokelainen Firmatiimistä kertoi, että 80 prosenttia Etelä-Karjalan opiskelijoista tulee maakunnan ulkopuolelta. Tiimi järjestää 23. päivä marraskuuta kello 17.30 alkaen yliopistolla Rekrytapahtuman, jossa yritykset voivat tutustua tulevaisuuden osaajiin ja hyödyntää yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden osaamista.

Sampon oppisopimus

Pauliina Papunen Samposta kertoi oppisopimuskoulutuksesta, joka sopii moneen tilanteeseen, myös yrittäjien koulutukseen. Oppisopimuskoulutus kestää yleensä vuodesta kolmeen vuoteen, mutta se voi olla lyhyempi tai myös määräaikainen. Koulutus on työnantajalle maksuton. Se on joustava ja työelämälähtöinen tapa kouluttaa henkilökuntaa yrityksen tarpeisiin. Sampo järjestää Oppisopimus-treffit Koulukatu 5:ssä Imatralla 29. päivä marraskuuta.

Samposta voi kysyä myös asiakastöitä, joita opiskelijat tekevät osana omia opintojaan. Asiakastyö voi olla vaikka tilojen maalaamista, pukeutumisneuvontaa, atk-opetusta tai vesinäytteiden analysoimista.

Saimian osuuskunta tarjoaa apua

Saimaan ammattikorkeakoulu toimii Lappeenrannassa yliopiston kanssa samalla kampuksella,  Imatralla Siitolassa toimii kuvataiteiden toimipiste. Saimia tarjoaa opiskelijoita kursseihin liittyviin pieniin projektitöihin, työharjoitteluun ja opinnäytetöihin. Saimiassa toimii markkinointiosuuskunta, joka tekee yrityksien toimeksiantoja, kuten vaikkapamarkkinointikampanjan. Kuvataiteen yksiköstä voi tilata valokuvauspalveluja, tilaustaidetta tai uniikkeja liikelahjoja.

Airi Ruokonen