lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Maakunnan Suomi 100 -juhlavuosi on käynnistetty

Suomen satavuotisjuhlavuosi avattiin Etelä-Karjalan osalta perjantaina 6. päivä tammikuuta,  kun Etelä-Karjalan liitto järjesti Imatran kaupungintalolla juhlavastaanoton  maakunnan kutsuvieraille. Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa sotaveteraaneja, yrityselämän edustajia, urheilu- ja kulttuurivaikuttajia, vapaaehtoistyössä  ansioituneita sekä oppilaskuntien puheenjohtajia. Vieraita oli yhteensä paikalla  noin 340.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli toimittanut juhlaa varten oman  kirjallisen tervehdyksensä, jonka P. E. Svinhufvudin rooliin sonnustautunut  näyttelijä Aki Honkatukia luki juhlaväelle. Presidentti Niinistö nosti esille  karjalaisuuden, joka on Etelä-Karjalan juhlavuoden teemana. Hänen mukaansa  karjalaisuuteen liitetään hienoja piirteitä, kuten ahkeruus, yhteisöllisyys ja iloisuus. Nämä kaikki ovat presidentin mukaan vahvuuksia, joiden avulla  Etelä-Karjalassa rakennetaan maakunnan ja samalla koko Suomenkin tulevaisuutta.

Illan seremoniamestarina toimi Svinhufvudia näytellyt Aki Honkatukia.  Paikalliset kuorot ja puhallinorkesteri esittivät Suomi-aiheista musiikkia, ja  loppuillasta maakunnan oman tangokuningatar Maria Tyster bändeineen esiintyi ja  juhlaväki pääsi tanssimaan. Valtio-neuvoston tervehdyksen toi maatalous- ja  ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Paikalle tuotiin juhlavasti  Finlandia-hymnin säestyksellä Itsenäisyyden ketju, joka on tavallisesti Imatran  Valtionhotellissa ja johon taotaan vuosittain uusi lenkki. Tilaisuudessa oli  esillä myös toivomusten puu, johon juhlavieraat kiinnittivät kirjoittamiaan  toiveita ja visioita Suomen seuraavalle sadalle vuodelle.

Juhlat jatkuvat

Etelä-Karjalan liitto koordinoi juhlavuodelle kolme isoa maakunnallista  tapahtumaa, joista juhlavuoden avaus oli ensimmäinen. Torstaina 6.4.2017 kaikissa  maakunnan oppilaitoksissa ja päiväkodeissa juhlitaan satavuotiasta Suomea.
Lasten ja nuorten tapahtuma koskettaa jopa 30 000 henkilöä, joten se todella  tehdään ja koetaan juhlavuoden teeman mukaisesti,yhdessä. Lauantaina 26.8.2017  Lappeenrannassa ja Imatralla järjestetään sata päivää sataan -piknik, koko  kansan musiikillinen kesäjuhla.

Etelä-Karjalan liitto