sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kirkonkylän koulun kuoro levytti vanhoja tuttuja lasten lauluja Tarja Tiilikaisen johdolla

 

Viime viikon keskiviikkona Ruokolahdella Kirkonkylän koululla oli harvinaislaatuinen tilaisuus, levyn julkistaminen. Tapahtuma kuului Suomi100 -juhlavuoden tilaisuuksiin ja sen järjesti F.O. Virtasen perinneyhdistys yhdessä Ruokolahden kunnan kanssa.

Kirkonkylän koulun oppilaista koostuva 90 oppilaan kuoro harjoitteli syyslukukauden aikana musiikinopettaja Tarja Tiilikaisen johdolla perinteisiä koululauluja, joita oli koottu perinneyhdistyksen vihkoseen. Levytys tehtiin marraskuun puolessa välissä Imatran konserttihovissa. Laulujen säestäjinä toimivat pianolla Elena Putina, viululla Kalevi Tarvainen ja sellolla Risto-Pekka Räsänen. Äänityksen ja miksauksen on tehnyt Pepe Kovanen ja masteroinnin Jorma Hämäläinen. Hyvänä taustatukena muusikoiden saamiseksi levyn tekoon on ollut perinneyhdistyksen hallituksessa mukana oleva musiikkimies Gyözö Potyondy.

Julkistamistilaisuudessa oli järjestäjien lisäksi paikalla reilu sata henkeä yleisöä, kolmasosa kuorosta, Ruokolahden Mieslaulajat ja tapahtuman suojelija valtioneuvos Riitta Uosukainen puolisoineen. Tilaisuuden juontajana toimi Tiina Aalto-Huhtinen F.O. Virtasen perinneyhdistyksestä.

Aalto-Huhtinen kertoi levyn taustoista ja totesi, että kyseessä on perinteen siirtäminen. Levy on syntynyt tarpeeseen, sillä vanhat koululaulut uhkaavat jäädä unohduksiin. Julkaisussa on mukana kaksi eri levyä. Toisella lapset laulavat vanhoja kansakoululauluja ja toisella levyllä on säestykset, joiden avulla lauluja voidaan laulaa kotona, kouluissa, juhlissa.

Alkusysäys levylle oli pari vuotta sitten kouluissa jaetuilla lauluvihkosilla. Ne meinasivat jäädä käyttämättömäksi kunnes Anu Pimiä perinneyhdistyksestä otti yhteyttä rehtori Kari Stenbergiin ja opettaja Tarja Tiilikaiseen viime vuoden lukukauden alussa.
- Meillä on tapana tarttua asioihin, totesi rehtori Kari Stenberg. Vanhat koululaulut sopivat hyvin Suomi100 -teemaan. Projektia ryhdyttiin toteuttamaan heti lukukauden alussa periaatteella, että kaikki laulavat. Jokainen oppilas, joka sitoutui harjoituksiin, pääsi mukaan laulamaan, kertoi Tarja Tiilikainen. Levyn tekeminen oli koululle kiinnostava ja opettavainen projekti ja sopii hyvin uudenlaiseen opetussuunnitelmaan.
- Hyvä työ palkitaan aina, totesi rehtori Stenberg.

Säestäjänä mukana ollut Risto-Pekka Räsänen totesi, että olipa ihana projekti. Kaikki olivat liikkeellä rakkaudesta musiikkiin, eikä muita tehosteita tarvittu. Räsänen kertoi saaneensa aimo annoksen nuoruuden intoa tästä hankkeesta. Pianolla säestäjänä levyllä toimi Jelena Putina, jonka mukaan kokemus levyn teosta näin suuren kuoron kanssa oli mahtava kokemus. Hän kiitteli myös lahjakkaita lapsia ja mahtavia lauluja.

Ruokolahden Mieslaulajat toivat laulutervehdyksen tilaisuuteen Pekka Jäntin johdolla. Kuoron puolesta Risto Luukkonen toivoi, että laulun laaja kotimaa elää edelleen. Luukkonen iloitsi nuorista laulajista, joita kaivataan jatkamaan meille suomalaisille niin rakasta kuoro- ja lauluharrastusta.

Suojelijan tervehdys

Valtioneuvos Riitta Uosukainen kiitti F. O. Virtasen perinneyhdistyksen puolesta kaikkia levyn tekemiseen osallistuneita noin sataa henkilöä. Ruokolahti-kuoromahti -tapahtuman suojelija Riitta Uosukainen totesi, että yhteisistä arvoista yksi ovat laulut ja laulaminen. Häntä surettaa, että nykyisin lauletaan niin vähän. Uosukainen oli tyytyväinen, että nyt julkaistulta levyltä löytyy perinteisiä, vanhemmalle polvelle tuttuja lauluja. Yksi maakuntalaulukin sieltä löytyy, Kesäpäivä Kangasalla on Pirkanmaan maakuntalaulu. Vuosikymmenien aikana eri puolella Suomea kiertäessään valtioneuvos on huomannut, että Karjalaisten laulu lauletaan aina ponnekkaimmin. Myös Nälkämaan laulu osataan, mutta Uusmaalaisten laulua ei osata kunnolla laulaa.

- Jokainen esiintyminen on plussaa, Uosukainen rohkaisi nuoria laulajia. Kun astuu esiintymislavalle, on ryhti suoristettava ja noustava liikkeelle. Se tekee keholle hyvää. Esiintyminen on hyvää harjoitusta tulevaisuutta varten.

- Hartaasti toivon, että peruskoulu saa laulun hengen ja että laulettaisiin kaikilla kielillä, totesi puheenvuoronsa päätteeksi Uosukainen.

Kirkonkylän koulun kuoro lauloi tilaisuudessa viisi laulua. Lopuksi yleisö sai yhtyä mukaan yhteislauluun Karjalan kunnailla. Julkistamistilaisuuden päätteeksi yleisö sai kuulla tuoreelta levyltä musiikkia. Levyä ja lauluvihkoa oli paikan päällä myymässä Anu Pimiä F. O. Virtasen perinneyhdistyksen puolesta. Perinneyhdistys neuvottelee levyn saamisesta myyntiin paikalliseen S-markettiin sekä ainakin Imatran Prismaan. Lauluvihkosta on painos loppumassa, Anu Pimiä arveli, että siitä otetaan toinen painos. Levyn julkaiseminen oli alkusysäys toiminalle, joka saa jatkoa myöhemmin tänä vuonna Ruokolahti-Kuoromahti laululeirin muodossa.

Yhteislauluun päättynyt tilaisuus oli mieliin painuva. Enkä varmaan ollut ainoa, jolla päässä kaikuivat tutut sävelet lapsuusvuosilta. Viimeistään reippaasti levyllä laulavat lapset auton soittimesta kotimatkalla kuunneltuna nostivat kyyneleet silmiin. Perinteen siirtyminen näyttää onnistuneen.

Airi Ruokonen