lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Ruokolahden kirkossa otetaan käyttöön kastepuu

Ensi sunnuntaina, kynttilänpäivänä, Ruokolahden seurakunnassa otetaan käyttöön kastepuu.  Kastepuun ideana on, että jokaisen seurakunnassa kastetun nimi ja kastepäivä kirjoitetaan kastepuun lehteen, joka ripustetaan kastepuuhun siinä jumalanpalveluksessa, jossa luetaan kastetun nimi. Tänä vuonna puuhun ripustettavat lehdet ovat reformaation juhlavuoden kunniaksi omenan muotoisia. Kastepuu muistuttaa sekä seurakunnasta että Jeesus-viinipuusta (Joh 15:5), joihin kasteen kautta liitytään. Oma kastepuu on käytössä jo hyvin monessa seurakunnassa. 

Kasteen toimittava pappi kertoo kastepuusta perheelle ja kutsuu heitä seuraavan pyhän jumalanpalvelukseen, jolloin kastetun nimi luetaan kirkossa. Jos perhe on paikalla kastettujen nimiä luettaessa ja heidän puolestaan rukoiltaessa, he voivat itse ripustaa lehden puuhun. Lehden kiinnittämisen aikana kanttori soittaa Ystävä sä lapsien virren. Lehden voi kiinnittää puuhun esimerkiksi vanhempi, kummi, isovanhempi tai vanhempi sisarus. Nuori tai aikuinen kastettu voi ripustaa lehden puuhun itse. Myös suntio voi laittaa lehden puuhun, ellei ketään läheisiä ole paikalla tai he eivät halua sitä itse tehdä. Jos vanhemmat tai kastettu ei itse ei halua nimeään kastepuuhun, sen voi kertoa kastavalle papille.

Kastepuun avulla haluamme kertoa siitä, että jokainen kastettu on tervetullut seurakunnan yhteyteen. Koska suurin osa kastetuista on lapsia, kastepuu muistuttaa oivallisesti myös siitä, että kaikkein pienimmät ovat Jumalalle erityisen rakkaita. Se muistuttaa myös konkreettisesti kiittämään jokaisesta uudesta seurakuntalaisesta ja ottamaan hänet ja hänen perheensä seurakuntayhteyteen rukouksin. Kastepuu muistuttaakin vahvasti esirukouksen merkityksestä.

Tulevana sunnuntaina perhekirkossa muistetaan kaikkia viime vuoden aikana kastettuja. Ensi sunnuntaista lähtien kastepuu alkaa kantaa uutta satoa ja se täydentyy sitä mukaa kun seurakunnassa kasteita toimitetaan. Puu tyhjennetään seuraavana kynttilänpäivänä ja silloin annetaan jälleen tilaa uusille kastetuille. Tuolloin oman lehden/omenan saa kotiin muistoksi kasteesta.

Leena Haakana, kirkkoherra