lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Yrittäjille ajankohtaista tietoa TE-palveluista ja matkailuasioista

Kaikenlainen tiedottaminen siirtyy yhä enenevässä määrin sähköisiin välineisiin. Ruokolahdella yksi kanava on S-marketin eteistilassa oleva infotaulu, jossa on tietoa ajankohtaisista tapahtumista. Siellä voi olla myös paikallisten yritysten mainoksia. Ruokolahden tapahtumatiedot voi toimittaa Terhi Äijölle, jolta saa tarkempaa tietoa asiasta.

 

 

Viime viikon keskiviikkona kunnantalolle kokoontui parisenkymmentä yrittäjää kuulemaan ajankohtaista asiaa TE-palveluista työnantajille ja yrittäjille  sekä tuoretta tietoa vuoden alussa muuttuneesta Imatran Seudun Kehitysyhtiön toiminnasta. Tilaisuuden järjestäjä oli Ruokolahden Yrittäjät.
Työvoimapalvelujen tarjonta on muuttunut entistä enemmän internetissä tapahtuvaksi. Asiantuntija Vesa Auvinen TE-palveluista totesi, että toimistosta saa nykyisin parempaa palvelua kuin milloinkaan aikaisemmin hänen 30-vuotisen uransa aikana. Sähköinen asiointi on tätä päivää ja sitä voi tehdä kellon ympäri.
Auvinen voi tyytyväisenä todeta, että työllisyys on lähtenyt kehittymään myönteiseen suuntaan. Ruokolahdella viime vuoden lopussa oli 293 työtöntä, 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suurin haaste edelleen on pitkäaikaistyöttömyys. Onneksi alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on laskussa, mutta kunnissa tilanne on vaikea. Kunnat joutuvat maksamaan sakkomaksua näistä nuorista. Ruokolahden kohdalla viime vuonna summa oli vajaa 300 000 euroa. Summa maksettiin Eksoten maksuosuuksien kautta. Kunnanjohtaja Antti Pätilä totesi, että osan tästä joukosta voi työllistää kolmannen sektorin kautta. Kaikille ei valitettavasti töitä löydy.

TE-palvelut on tarkoitettu työtä ja koulutusta hakeville henkilöille, yrityksille, yhteisöille ja muille työnantajille, jotka tarvitsevat työvoimaa, osaamisen kehittämistä tai apua muutostilanteeseen. Muutostilanne voi olla omistajanvaihdos, yhtiökumppanin tai osakkaan hakeminen.

TE-palvelujen sivuilla voi käydä Katso-tunnistuksella Oma Asiointi-palvelussa selvittämässä tietoa työtä vailla olevista ja sinne voi jättää yhteydenottopyynnön. Vesa Auvinen suositteli käyttämään sanahakua, vaikka kukkien myyjä tai muu vastaava, minkälaisesta tekijästä on kyse. Auvinen suositteli yrittäjiä käyttämään Yritys-Suomi -verkkosivustoja, joista varsinkin aloittava yrittäjä saa runsaasti tarpeellista tietoa. Paikalla olleita yrittäjiä kiinnosti myös palkkatuki, joka on työttömälle työnhakijalle tarkoitettu harkinnanvarainen tuki. Tämän vuoden alusta on ollut voimassa Rekry-kokeilu, jossa kuukauden ajan voi testata työntekijän sopivuutta tarjolla olevaan työhön.

Muuttunut Kehy

Imatran Seudun Kehitysyhtiö on tämän vuoden alusta toiminut pienemmällä henkilöstöllä ja kunnilta saatavalla asukaskohtaisella määrärahalla. Juha Sorjonen kertoi, miten toiminta on muuttunut. Imatran kaupunki perusti Imatra Base Camp -osakeyhtiön, jonka kaupunki omistaa kokonaan. Tämä yritys hoitaa Imatran kaupungin matkailuun ja turismiin sekä tarjolla oleviin tiloihin liittyvät asiat. Kehyn pääasiallinen toiminta tähtää yritystoiminnan kehittämiseen. Kehystä saa apua omistajan vaihdokseen, rahoitusneuvontaan, vientiin ryhtymiseen ja rahoitusta yritysten kehittämishankkeisiin. Kehyn työntekijät toivovat palautetta yrittäjiltä.
-Emme tee asioita, joita elinkeinoelämä ei halua, totesi Juha Sorjonen.

Nykyisin matkailuun liittyvät palvelut ymmärretään niin, että se on osa muita toimialoja kuten kauppaa. Sorjonen kehotti kuulijoita tutustumaan GoSaimaa.com -verkkosivuihin, mikä on koko maakunnan yhteinen markkinointiväline. Aihe herätti yrittäjissä vilkkaan keskustelun. Yrittäjien mielestä pitäisi olla yksi kanava, jossa olisi kaikki matkailuun liittyvä tarjonta. Jos alueelle saadaan Saimaa Geo Park -status, on tärkeää, että kaikki alueen toimijat ovat mukana tarjoamassa palvelujaan verkossa, samassa osoitteessa.
- Kuluttajan käyttäytyminen on muuttunut, kuluttaja ostaa itse palvelut netissä, totesi Juha Sorjonen.

Yksi askel eteenpäin verkossa tiedottamisessa on S-market Ruokolahden aulaan asennettu infotaulu, josta löytyy tietoja ajankohtaisista tapahtumista. Kunnanjohtaja pyysi myös tutustumaan kunnan kotisivuille, jossa Matkailu-otsikon alta löytyvät kaikki paikalliset toimijat.
Paikalla olleet pohtivat, miten Ruokolahdella palvellaan matkailijoita. Vastauksia turistien esittämiin kysymyksiin pitäisi osata antaa joka paikassa. Jo ennen sesonkia kannattaa tutustua kunnan kotisivuilla olevaan tarjontaan. Vaarana on, että se tieto, mikä internetissä on, ei kohtaa tietoa tarvitsevaa.

Airi Ruokonen