lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Erähiihto juhlii 60 vuottaan perheliikunta -teemalla

Lumitilanteen vuoksi reitit ovat jäällä

Erähiihdon 60-vuotisjuhlahiihto hiihdetään tulevana viikonloppuna 25.-26. helmikuuta. Tämän vuoden lumiolosuhteet ovat haasteelliset, joten Erähiihtotoimikunta teki maanantaina päätöksen siirtää suurin osa reiteistä järvien jäille.

Teemana on tänä vuonna perheliikunta eli tavoitteena on saada kolme sukupolvea liikkeelle, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi. Reittejä on yhteensä kuusi, joten jokaiselle löytynee sopivan pituinen hiihtolenkki. Latuasemat ovat auki kello 8-16.

Jokaiselle sopiva reitti

Rampalan reitille pääsee lähtemään Rasilan urheilukentältä ja Virmutjoen koululta.  Reitin pituus on mennen tullen 15 kilometriä.

Rauta-Jussinpolku ja Rajakarhun kierros hiihdetään Immolan jäällä. Lähtöpaikkoja ovat Liete Vuoksenniskalla, Päivärannan rantasauna Huhtasenkylässä ja Salo-Peltolan nuorisoseurantalo. Reitin pituus tulee olemaan noin kolmekymmentä kilometriä. Rauta-Jussinpolulla hiihdettävässä kunnossa on myös viiden kilometrin yhdensuuntainen lenkki Jokimajalta Ollinmajalle. Lassilan lenkki on myös valmistunut ja sen pituus on 13 kilometriä.

Rautjärven jäällä hiihdetään Raut-Ilveksenkierto, jonka pituus on 10-15 kilometriä. Lähtöpaikkana on Rautjärven kirkon parkkipaikka. Seitsemän kilometrin pituisella Kuurman Kärpän kulku -reitillä paikkoina ovat Aholan nuorisoseurantalo ja Ilves pirtti.

Vain sunnuntaina kello 9-15 voi hiihtää Ahjärvellä Jukapohjan Majavaura-reitin palveluilla. Reitin pituus on 15 kilometriä ja lähtöpaikkoina Revonniementietä 1,2km, Ahjärventie 436 ja 624, sekä Hölmönniementie 30.

Joutsenlenkin paikkoina ovat Ukonniemen Tähden maja ja Rauhan laavu. Reitin pituus on 11 kilometriä.

Retroladulle puusuksilla

Virmutjoella on erikoisuutena viiden kilometrin pituinen Retrolatu. Suoritus ladulla tehdään puusuksilla ja mielellään 50-luvun hiihtoasussa. Paras asu palkitaan. Kauko Vertanen kertoo, että lähtö ja paluu ovat Virmutjoen koululla, jossa on myös Virmutjoen Marttojen mehuasema.

Miehellä itsellään on pitkä historia erähiihdon kanssa. Vertanen muistelee olleensa jo 50 -luvun lopulla Inkilänsaaressa partiolaisten mukana tarjoilemassa erähiihtäjille makkaraa ja kahvia. Latuja hän on ollut pitkään mukana tekemässä. Aiemmin ne tallattiin suksipelillä, ei ollut moottorikelkkoja. Myöhemmin perinteiseen Erähiihtoon ovat vaikuttaneet vähälumiset talvet ja se, ettei metsäautoteitä ole saanut enää käyttää. Reittejä on pitänyt muuttaa ja pari vuotta sitten koko hiihdot oli pakko perua.

Erätapahtumat jatkuvat

Ilmatieteenlaitoksen ennustuksen mukaan viikonloppuna pitäisi olla luvassa pientä pakkasta ja auringon paistetta. Mikäpä siis on vaikka retkeilymielellä hiihdellessä koko perheen voimin, Erähiihtotoimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi rohkaisee. Erätapahtumat jatkuvat Suomi100-juhlavuoden aikana vielä eräpyöräilyllä, erämelonnalla ja erävaelluksella. Rossi kehuu meillä olevan maakunnan hienoimmat maasto- ja vesistöalueet liikkumiseen, niitä kannattaa siis hyödyntää.

Jaana Hellstén