lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Aika leikata!

Maaliskuun yöpakkaset alkavat hellittää ja kevätaurinko herättelee uuteen kasvukauteen. Termisen kevään alkaessa on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille. Hyvin hoidettuna ja säännöllisesti leikattuna kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pitempään hyväkuntoisina. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin hyvänmallisena ja satoisana pitkään. Lisäksi leikkaus parantaa esimerkiksi omenien kypsymistä ja helpottaa korjuutyötä. Pienten pihojen puut ja pensaat saadaan pidettyä leikkaamalla sopivan kokoisina ja niiden varjostavaa vaikutusta voidaan vähentää. Usein kannattaa houkutella naapuri mukaan talkoisiin, jolloin yhteisymmärryksessä syntyy paras näkemys, Puutarhaliitosta muistutetaan.

Vuosittain kannattaa leikata vain muutamia oksia kasvia kohden, jolloin urakasta ei tule liian suurta tekijän ja kasvin kannalta. Ilman asiantuntijan apua ei kannata leikata halkaisijaltaan yli viiden sentin oksia. Myös kivelliset hedelmäpuut kuten kirsikka ja luumu sekä koivu, vaahterat ja hevoskastanjat jätetään leikkaamatta keväällä, koska leikkaushaavan nestevirtaus heikentää kasvia.

Perusohjeena leikkaajalle on:
- Huonokuntoiset ja kuolleet oksat leikataan aina ensin pois.
- Latvusta tai pensasta kevennetään niin, että sisäänpäin kasvavia oksia poistetaan.
- Puista kannattaa poistaa myös ohuita, pitkiä vesiversoja, jotka kasvavat suoraan ylöspäin.
- Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena, sillä ne aiheuttavat myöhemmin puun rungon repeämisvaaran tai muodostavat kilpalatvan.  
- Riittävän ajoissa aloitetulla leikkauksella puun ja esim. pensasaidan korkeutta voidaan hallita. Puita ei saisi koskaan leikata ns. tappiin, jolloin menetetään puun luonnollinen kasvutapa.
- Havupensaiden leikkauksissa kannattaa olla varovainen. Suositus on, että ainoastaan saman vuoden uutta kasvua typistetään ja latva katkaistaan vasta, kun toivottu kasvukorkeus on saavutettu.

Perushuollosta ei tingitä!

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren vinkki kotipuutarhureille ja talonyhtiöille on, että pihan perushuollosta ei kannata tinkiä. On hyödyllistä pyytää puutarha-alan ammattilainen apuun muutamaksi tunniksi keväisin ja syksyisin. Hän hoitaa pihan perustyöt kuten leikkaukset, kanttaukset ja perussiistimisen. Tämän avulla puutarhan ylläpitohoito helpottuu kasvukaudella ja piha säilyy viihtyisän näköisenä läpi kesän.  Samalla saa muutaman hyvän vinkin pihan elävöittämiseksi tai ohjeita pihatalkoiden organisointiin!

Jo vartin päivittäinen oleskelu tai työskentely puutarhassa nostaa kuntoa, laskee stressitasoa ja verenpainetta sekä saa mielen rentoutumaan. Puutarhatyöt ovat fyysisesti sopivaa liikuntaa, jossa kehon saa venymään ja pulssin sopivasti nousemaan. Vartti aurinkoisessa puutarhassa myös takaa kesällä riittävän D-vitamiinin saannin, jonka avulla vastustuskyky ja energisyys paranevat