maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Toivomuspuu

Eipä ehtinyt kulua kuin neljännesvuosi, kun Kirkonkylän koulu jo toistamiseen kulttuuriteollaan juhlisti Suomen 100-vuotisjuhlaa. Laulavat oppilaat valloittivat vuoden alkajaisiksi kuulijansa ja taltioivat vanhat, mutta aina niin rakastettavat koululaulut levyksi. ”Tiedän paikan armahan” ei varmasti tullut helpolla, mutta arvokas työ palkittiin täydellisellä onnistumisella.

Jo pitkään viikottaisilla liikuntahallilla käymisillä katseeni on kääntynyt heti ala-aulaan astuessa sen isolle seinälle. Siellä oli tekeillä jotain. Värikäs ja iso kuva oli kerta kerran jälkeen kasvanut ja täydentynyt, kunnes koossa oli mahtava puu. Vaalien alla puun ympärille ilmestyi liki 50 laatusanaa. Koko suuri komeus oli nyt valmis. Puu kuvaa 100-vuotiasta Suomea, ja sanat ovat saatteena kauas tulevaisuuteen. Teos on koulun kuvataiteen tervehdys 100-vuotiaalle isänmaalle.

Kirkonkylän koulun 8-9. luokkien kuvataideoppilaat ovat maalanneet ”Tulevaisuuden toivomuspuun”, ja 6.luokkalaiset tuputtivat sanat paikoilleen. Kaikkien luokkien ideoimat laatusanat puun ympärillä kuvaavat, millaisen Suomen oppilaat toivovat ja haluavat olevan 100 vuoden päästä. Kuva pysähdyttää ja luo iloa. Kirkonkylän koululla on suuri onni omistaa idearikkaat, luovat ja taitavat opettajat. Tarja Tiilikaisen ja Pauliina Rouhiaisen merkitys korostuu näissä kulttuuriteoissa.

Uskon poimineeni seinältä kaikki sanat. Tällaisena tämän päivän koululainen toivoo Suomen olevan 100 vuoden kuluttua: arvokas, kodikas, suomalainen, kaunis, elinvoimainen, luontoystävällinen, kansainvälinen, muuttuva, vapaa, itsenäinen, sisukas, yhtenäinen, ahkera, hyvinvoiva, urhea, monikansallinen, teknologinen, ainutlaatuinen, auttavainen, rakas, tasa-arvoinen, värikäs, vahva, kehittyvä,  sinivalkoinen, paras, puhdas, elämyksellinen, mukava, ympäristöystävällinen, ekologinen,  kansainvälinen, uudistunut, rauhallinen, metsärikas, kuuluisa, erilainen, innovatiivinen, ihmeellinen, turvallinen, ihana, futuristinen, suvaitsevainen, kaunis, moderni, muuttunut, yritteliäs, antelias.

Ei sovi myöskään unohtaa Vaittilan koulun perinteisiä pääsiäismyyjäisiä. Koko koulu yhdessä,  oppilaat ja opettajat sekä vanhemmat tekivät värikylläiset myyjäiset jokaiselle jotakin -tyyliin. Jokaiselle löytyi myös oma ja tärkeä tehtävä tarkan aikataulun mukaan. Itse valitsin hieronnan hämärässä luokassa vienon musiikin tuudittamana. Pienet hierojat tekivät ihmeitä. Poistuimme hämärästä huoneesta uusina ihmisinä. Yhdessä kerätyt eurot käytetään keväisiin luokkaretkiin.

Toivon teille iloisia retkipäiviä ja kevätauringon paistetta.


                Harri Tonder