lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Partex-Paja ottaa vastaan kotitalouksien kaappipuhtaita poistoon meneviä tekstiilejä

Tältä näyttää Partex-Pajan valmistama tekstiilirouhe, jota voi pajalta käydä ostamassa.

 

Vuoksenniskalla Tiilitehtaankadulla käynnistyi tämän vuoden alussa poistotekstiilien kierrätyspaja. Kyseessä on EU-hanke, jonka ovat käynnistäneet Työn Vuoksi ry ja Into-Pajat ry. Pajalle voi toimittaa kaikki kaappipuhtaat käytöstä pois joutavan tekstiilit.
- Tekstiileistä irrotetaan pois kaikki mitä voi käyttää uudelleen, napit, vetoketjut ja soljet, kertoi työvalmentaja Pauliina Näränen.
Käyttökelpoista tavaraa myydään pajan omassa myymälässä. Saaduista vaate-eristä otetaan talteen myös hyväkuntoisia vaatteita tai kodintekstiilejä ja kangaspaloja.
Partex-Pajalle on valmistettu mylly, joka jauhaa tekstiilit pieniksi partikkeleiksi. Pajalla työskentelee vajaa parikymmentä työvoimapalvelukeskuksen tai TE-toimiston kautta tullutta valmentautujaa. Pajan valmentautujat ovat työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa. Pajan valmentautujat tekevät viiden tunnin mittaisia päiviä kahdessa vuorossa maanantaista perjantaihin kello 8 – 17 välisenä aikana.

- Ennen myllyyn menoa eritellään puuvillaiset tekstiilit erilleen muista ja samalla irrotetaan esimerkiksi farkuista niitit, kertoi työvalmentaja Tiina Kontunen.
Tekstiilit punnitaan ennen myllytystä. Näin voidaan seurata syntyvän tuotteen määrää. Lajittelu on tärkeää tekstiilijakeen jatkojalostuksen kannalta. Esimerkiksi puutarhaan käytettävään niksibetoniin käytetään keinokuitukankaasta tehtyä rouhetta.
Yleisö on ottanut uuden tekstiilien kierrätyksen omakseen. Pajalle tulee keskimäärin 250 kiloa myllytettävää päivässä. Lappeenrannassa toimiva Kompotek Oy hakee konttiin pakatut tekstiilijakeet ja käyttää niitä omissa komposiittituotteissaan.

Yhteistyötä

Kaikenlainen kierrättäminen on tullut jäädäkseen. Kun on alettu ymmärtää, miten paljon esimerkiksi puuvillan tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja, on ryhdytty miettimään tuotteiden käyttämistä kierrätyksessä.
Partex-Paja tekee yhteistyötä muun muassa Marttojen kanssa, joilla on meneillään tempaus opettaa nuorille nappien ompelua. Martat ovat saaneet pajalta nappeja sekä kangaspaloja, joille napin ompelemista voi harjoitella.
Pauliina Näränen vinkkasi, että pajalta myydään tekstiilirouhetta vaikka niksibetoni töihin. Tästä Raimo Flinkin keksimästä seoksesta voidaan rakentaa puutarhaan polkuja, siltoja, laattoja ja koriste-esineitä. Betonista ja keinokuitukangasrouheesta valmistettu seos on joustavaa ja kestävää.

Vaatevallankumous

Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumousta myös Partex-Pajalla. Vielä tänään torstaina ja huomenna ehtii mukaan pajalle ompelemaan omaan vaatteeseen puuttuvan napin tai vaihtamaan kokonaan uudet napit. Pauliina ja Tiina lupaavat neuvoa, mutta asiakkaan on itse ommeltava nappinsa.
Paja ottaa vastaan kaappipuhtaita vaatteita, asusteita, verhoja, liinavaatteita, kodintekstiilejä, täkkejä, tyynyjä, ompelutarvikkeita ja telttoja. Sen sijaan patjoja, kenkiä, mattoja, huonekaluja eikä likaisia ja öljyisiä tekstiilejä kannata pajalle tarjota.
Partex-Paja Tiilitehtaankadulla on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9 – 17 välisenä aikana.

Vaatevallankumousta vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Sen sysäsi liikkeelle Pakistanissa muutama vuosi sitten tapahtunut tekstiilitehdasonnettomuus. Onnettomuudessa menehtyi satoja työntekijöitä puutteellisten työolosuhteiden vuoksi. Vaatevallankumouksen tavoitteena on kiinnittää kuluttajien huomio vaatteiden alkuperään ja siihen, kuka minun vaatteeni on tehnyt.
Tekstiilien kierrättäminen on osa eettistä kuluttamista. Hyvässä kunnossa olevat vaatteet kannattaa kierrättää käytettäväksi, eikä tällä seudulla enää tarvitse heittää käytöstä poistettavia tekstiilejä kuivajätteeseen.

Airi Ruokonen