lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Eräpyöräily vie upeisiin maisemiin

 

Imatran Lapinkävijöiden Reijo Siitonen kehuu eräpyöräilyreitin maisemia ja maastoa vaihtelevaksi ja huimaksi. Aina ei tiedä, kuinka upeita paikkoja löytyy ihan kotinurkilta.

 

Lauantaina 20. toukokuuta Erähiihdon 60-vuotisjuhlaan liittyvä neljän tapahtuman sarja saa jatkoa eräpyöräilyn merkeissä. Yhteislähtö on kymmeneltä aamulla Rasilasta urheilukentän parkkipaikalta. Tapahtuman suojelijana ja matkaan lähettäjänä toimii kunnanjohtaja Antti Pätilä.

Mukana eräpyöräilyn järjestämisessä ovat kokeneet Imatran Lapinkävijöiden pyöräilijät, jotka toimivat reitillä johtajina ja tukijoukkoina. Periaatteessa tarkoitus on edetä johdettuna ryhmänä hitaimpien ehdoilla. Kyseessä on luontopäivän pyöräilyretki, joten kiireellä ei kannata lähteä mukaan. Toki vetäjiä on sen verran, että osa voi edetä kovempaa vauhtia. Myös huoltoauto on liikkeellä pyörä- ja pyöräilijäongelmien varalta.

Eräpyöräilyssä on mahdollista kiertää joko lyhyempi 21 kilometrin pituinen perhereitti tai jatkaa pitemmälle 36,5 kilometrin reitille. Huoltopisteet mehuasemineen ovat Lohelassa, Rautionhovin luona ja Lampilan kylällä. Pientä omaa evästä kannattaa kenties ottaa mukaan, järjestäjät miettivät.

Osallistumismaksu eräpyöräilyyn on kymmenen euroa aikuisilta ja viisi euroa alle 15-vuotiailta. Ilmoittautuminen ja maksu tapahtuu lähtöpaikalla.

Imatran Lapinkävijöiden Reijo Siitonen kertoo eräpyöräilyreitiltä löytyvän vaihtelevaa maastoa ja hienoja maisemia. Maaston takia matkaan kannattaa mieluiten lähteä vaihdepyörällä ja maastokuvioiduilla renkailla tai vaikkapa läskipyörällä, jos on mahdollisuus valita. Reitti on pääasiassa keväisen kuntoista hiekkatietä. Ja totta kai pyöräilykypärät ovat suositeltava varuste, Siitonen muistuttaa.

Eräpyöräily sopii hyvin osaksi samana lauantaina vietettävän luonnonpäivän tapahtumia ja on Suomi100-tapahtuma. Järjestäjätoimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi kertoo, että tavoitteena on antaa tilaisuus maadoittua luontoon ja ihmetellä kevättä. Mukaan toivotaan tässäkin tapahtumassa jälleen monenikäisiä pyöräilijöitä useammassa sukupolvessa. Samalla viedään ihmisiä metsään ja edistetään erähenkisyyttä.

Toiveissa on tehdä tapahtumaketjusta joka vuotinen perinne, josta on hyötyä paikallisille kylille ja yrittäjille, Rossi haaveilee. Tänä vuonna tapahtumat jatkuvat vielä 17. kesäkuuta erämelonnalla ja 9. syyskuuta erävaelluksella, jossa on jälleen mahdollisuus kiertää pitempi ja lyhyempi lenkki.

Sunnuntaina tapahtuma jatkuu vielä retropyöräilyllä. Ahjärven kylätoimikunnan tapahtumassa haetaan juurevuutta ja 50-luvun tunnelmaa.

Sunnuntaina retropyöräily Ahjärvellä

Eräpyöräilyn jatkoksi Ahjärven kyläyhdistys järjestää sunnuntaina retropyöräilyn 50-luvun hengessä. Matkaan lähdetään kello 13 Markku Heinäsen pihalta. Häneltä voi myös lainata vanhan, kunnostetun mummopyörän, jos omasta varastosta ei sellaista löydy.

Markun pyöristä idea retropyöräilyyn oikeastaan lähtikin. Talvisen retrohiihdon yhteydessä hän totesi, että omasta takaa löytyisi vanhoja pyöriä noin viisitoista kappaletta ja haave on pitkään ollut ajaa Ahjärven ympäri. Nyt tapahtuma vain sai vähän isommat mittasuhteet.

Matkaa järven ympäri on 18 kilometriä ja sen taittaa nopeasti edeten noin tunnissa ja hitaammin puolestatoista kahteen tuntiin. Maasto on vaihtelevaa.

Pyörät ovat 50- ja 60-luvuilta, osa vanhempiakin. Markku Heinänen on niitä kerännyt talteen pitemmän aikaa. Pukeutuakin retropyöräilyyn saa, jos siltä tuntuu.

Mukaan pyöräilemään ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Erityisesti Heinänen kutsuu mukaan ihmisiä myös muilta kyliltä. JH