lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Siunaus viljelytyölle on tarpeen myös nykyaikana

 

Kylmän kevään jälkeen sää alkaa vähitellen lämmetä. Toukotyöt ovat myöhässä. Tiistaina lämmin sää suosi Kemppilässä Riku Tellan tilalla pidettyä Eläkeliiton Ruokolahden yhdistyksen ja seurakunnan järjestämää toukosiunaus-tapahtumaa. Puheenjohtaja Leena Lankisen tervetulotoivotusten jälkeen tilaisuus aloitettiin virrellä Taas kukkasilla kukkulat. Veisuun aloitti kanttorina tunnettu Riku-isäntä ja taisivat lehmätkin vastata laulun ensi säveliin.

Virren jälkeen Riku käytti isännän puheenvuoron. Hän piti tilaisuutta pyhänä hetkenä. Riku oli liikuttunut siitä, että niin paljon väkeä oli kokoontunut Halosenmäelle siunaamaan kevätkylvöjä.
- Yhä harvempi enää viljelee maata, totesi Tella.

Riku Tella jatkaa tilanpitoa äitinsä Anna-Liisan kotitilalla. Pikkupojasta saakka hän on halunnut hoitaa lehmiä. Tuohon aikaan tilalla oli seitsemän lehmää. Rikusta tuli lypsykarjatilallinen, nyt toive on totta. Viisi vuotta sitten mäelle valmistui uusi navetta. Vajaa vuosi sitten valmistui  pihattonavetta, jossa on lypsyrobotti. Talon alkuperäinen navettakin on käytössä, siellä on kahdeksan lehmää, jotka Riku lypsää käsin.

Halosenmäellä rakennetaan taas, nyt työn alla on vasikkatalo, rakennus nuorta karjaa varten. Kun tämä rakennus valmistuu, tilalla on paikka 154 eläimelle. - Vaikka robotti lypsää ympäri vuorokauden, silti tarvitaan ihmisen tekemää työtä, sanoi Riku Tella. Työpäivät venyvät yli kymmenen tunnin mittaisiksi. Lypsykarjan hoitajalle ei nykyisessä tilanteessa jää palkka käteen, ylimääräiset eurot kuluvat lainan maksuihin. Tellan tilalle kootaan rehua noin sadan hehtaarin alueelta, apuna korjuutöissä on ulkopuolinen urakoitsija.

Riku Tellalla oli viesti paikalla olleille.
- Kun menette kauppaan, ostakaa kotimaisia maitotuotteita. Kuluttajan kädessä on, miten kauan tuotetaan kotimaisia elintarvikkeita, muistutti Tella.

Kirkkoherra Leena Haakana toimitti toukosiunauksen, jonka kautta pyydettiin siunausta kaikille viljelijöille ja kaikille paikalla olleille. Luterilaisessa kirkossa toukosiunauksella on pitkät perinteet, ne ulottuvat 1600-luvulle saakka.
- On tärkeää rukoilla niiden puolesta, joiden kutsumuksena on viljellä maata, totesi Haakana.
Siunauksen ja yhteisen rukouksen jälkeen laulettiin Suvivirsi, jonka säestyksellä Riku Tella kylvi kapallisen siemeniä lämpimään rinnepeltoon.

Airi Ruokonen