lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Suvi-illan sävelten teemana Suomi 100v

Viime torstaina Taitotalon pihalla raikui laulu. Tänäkin vuonna Ruokolahden Pelimannit ja Ruokolahden Taideyhdistys järjestivät yhteistyössä yhteislaulutilaisuuden Suvi-illan sävelet. Suomen juhlavuoden kunniaksi teemana oli Suomi 100v. Hyvä sää suosi tilaisuutta ja paikalle saapuikin iso joukko laulajia.

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi, jonka teemana on Yhdessä. Juhlavuotena on tarkoitus järjestää koko vuodeksi kaikille suomalaisille avointa ohjelmaa yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Yhteislaulutilaisuus aloitettiin laululla Kotimaani ompi Suomi. Tilaisuuden laulut olivat tuttuja ja perinteisiä suomalaisia lauluja kuten Karjalan kunnailla, Täällä Pohjantähden alla, Sininen ja valkoinen sekä Leivo. Lauluja oli eri tyylilajeista, oli valssia, tangoa ja myös iskelmää. Säestyksestä vastasi Ruokolahden Pelimannit.
Monien laulujen sanat käsittelivät Suomen luontoa. Järvet, linnut, sininen taivas ja valkoinen hanki toistuvat useiden laulujen sanoissa. Laulujen sanoissa tuodaan esille Suomen luonnon parhaita puolia, joista me suomalaiset saamme olla ylpeitä!

Useimpien laulujen sanat kertoivat myös suomalaisten ahkerasta työnteosta, korpien raivaamisesta ja peltojen kuokkimisesta. Laulujen sanoissa näkyy myös sota-ajat, jolloin puolustettiin omaa kansaa ja työllä saavutettua hyvinvointia. Lauluista tulee hyvin esille Suomen historiaa.

Yhteislaulutilaisuus päätettiin maakuntalauluumme Karjalaisten lauluun. Suvi-illan sävelet oli hyvä tilaisuus päästä laulamaan yhdessä muiden kanssa suomalaisen musiikin helmiä.

Janina Valkki