sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Näyttelyt antavat nähtävää myös nuorille

Nuoret eivät kovin paljon vieraile näyttelyissä, vaikka ne voivat olla antoisia reissuja myös nuorille. Ruokolahdella on ollut tänä kesänä nähtävillä useita erilaisia näyttelyjä. Taitotalolla on Ruokolahden taideyhdistyksen sekä Käsityöyhdistyksen yhteinen Taitavat Kädet-myyntinäyttely, kirjastossa Simo Häyhän muistonäyttely ja kotiseutumuseon vieressä uusi Soidin-teos.Taitotalo on ollut minulle tuttu paikka jo pikku tytöstä lähtien, jolloin kävin siellä taiteilemassa lasten kuvataideryhmässä. Harrastus jatkui myös isompana ja yläkoulussa valitsin kuvataiteen yhdeksi valinnaisaineekseni. Peruskoulussa innostuin myös ompelemisesta, jonka seurauksena valitsin valinnaisaineeksi myös tekstiilityön. Taitotalolla järjestettävä jokavuotinen Taitavat Kädet-myyntinäyttely onkin ollut minulle pienestä pitäen vuosittainen vierailukohde. Näyttelyssä vierailu on aina kiva kokemus, sillä arvostan taidetta ja kaikenlaista itsetehtyä. Näytillä on paljon erilaista tavaraa. Löytyy kortteja, koruja, puusta veistettyä tavaraa ja paljon muutakin. Joka vuosi on mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea ihmiset ovat sinä vuonna taiteilleet ja tehneet myyntiin.

Tänä vuonna Taitavat-Kädet myyntinäyttelyn ohella on nähtävillä teemanäyttely, jossa on näytillä koulukäsitöitä ja piirustuksia eri vuosikymmeniltä. Näyttää siltä, että monet koulun piirustus- ja käsityöaiheet ovat säilyneet samanlaisina vuosikymmenien ajan. Oli mielenkiintoista verrata aiempien vuosikymmenien koulukäsitöitä ja piirustusten aiheita tähän päivään ja samalla huomata, että töiden aiheet eivät poikkea paljoa nykyajasta. Kuvataiteen tunneilla maalataan ja piirretään tänäkin päivänä esimerkiksi asetelmia. Näytillä olleista vohvelikangas kirjailuista tuli mieleen oma alakoulu aikani, jolloin käsityötunneilla tehtiin samankaltaista kirjailua vohvelikankaaseen. Myös näytillä olleet huovasta tehdyt pehmolelut toivat alakoulu muistoja mieleen.

Talvisodassa tarkka-ampujana toimineen Simo Häyhän muistonäyttelyssä vierailu palautti mieleeni peruskoulun historiantunneillakin läpi käydyn talvisodan. On hienoa, että Ruokolahdeltakin löytyy tällaisia sotasankareita. Näyttely oltiin koottu selkeästi ja oli hyvä, että asiat oli laitettu aikajärjestykseen. Seinille oli ripustettu paljon karttoja, kuvia Häyhästä sekä otteita lehdistä ja kirjasta. Häyhästä kertovaa dokumenttia oli myös mahdollista päästä katsomaan. Aiemmin en tiennyt paljoa Simo Häyhästä, mutta näyttelystä sain paljon tietoa hänestä. Oli mielenkiintoista saada tietää esimerkiksi Häyhän harrastuksista, perhetaustasta sekä sodan jälkeisestä elämästä.

Ruokolahden ulkomuseoalueella on voinut jo parin viikon verran ihastella uutta Soidin-patsasta. Patsas esittää kolmea soitimella olevaa lintua. Linnut on tehty vanhoista koneiden osista ja patsaiden jalustaksi on tuotu kivet kunnan entisestä Osuuskaupan rakennuksesta. Ekologisena nuorena kannatan kierrätystä ja materiaalien uusiokäyttöä. Soidin-teos on hyvä esimerkki siitä, miten jostakin vanhasta ja käyttökelvottomasta voi tehdä jotakin uutta ja upeaa. Teoksen osista on nähtävissä pala kotiseutumme historiaa, minkä takia se sopii mielestäni todella hyvin ulkomuseoalueelle. Teoksen toteutti Antti Eerola ja sen suunnittelivat Ruokolahden Taideyhdistyksen tiimi Riitta Pellinen, Markku Nurmi, Pirkko Tuomainen sekä Airi Havia.

Vaikka Ruokolahdella on vähän asukkaita, löytyy useita erilaisten näyttelyjen järjestäjiä. Toivottavasti myös nuoret löytäisivät useammin tiensä näyttelyihin.

Janina Valkki